Cum îți distrugi singur rinichii când poluezi. „O intoxicație care duce la colaps”
Luăm un pahar cu suc. Îl aruncăm într-un ocean. Din orice ocean vom lua apă ulterior vor exista 10 molecule din paharul cu suc. Pare incredibil, dar e ușor de demonstrat valabilitatea acestei afirmații.
Noi vrem să vă spunem ce înseamnă poluarea apei. Și cum ne putem proteja.
Octavian Berceanu, activist mediu: “Din păcate, în România la noi măsurăm particule 2,5 pm, 10 sau 1. Sunt particule micronic mai mici decât firul de par. Pe acestea se atașează metale grele”.
Prin respirație ajung în sânge. Organul cel mai afectat este rinichiul. Simte dramatic metalele grele din aer, pentru că îi uzează filtrele. Adică pierdem funcția renală.
Aceeași rinichi sunt afectați de poluarea apei. Cele mai periculoase substanțe? Se numesc micro-poluanți de natură organică.
Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii, UPB: „Avem un ambalaj de la ceva cosmetic și îl aruncăm în apă. O fermă unde creștem găini, dăm antibiotice. Toate antibioticele ajung în pânza freatică. Tot în pânza freatică pot ajunge hormoni, nerespectând natura. Avem industrie textilă, în apa aceea clar există coloranți din industria textilă. Care e problema? Zicem că filtrăm apa, nu avem soluții pentru lucrurile astea!”.
Molecule organice foarte mici - în cazul coloranților, antibioticelor, hormonilor- nu se pot separa de apă.
Sincron prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii, UPB: “Avem un calcul care se face foate simplu. Noi măsurăm cantitatea de substanță în ceea ce se cheamă mol. Ține de masa moleculară a substanței respective. Și știm că într-un mol avem 6,23 x 10 la puterea 23 moleculă și atunci calculăm foarte ușor”.
Tot rinichii suferă prin poluarea apei. Peste 7 milioane de români au hipertensiune arterială. Și peste 2 milioane - diabet. Cele 3 condiții – poluare, hipertensiune, diabet înseamnă distrugerea funcției renale.
Sincron dr Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: “Pe de altă parte, se mai poate lărgi filtrul rinichilui și aceste începe să piardă chiar proteine și acest lucru se întâmplă când se asociază cu diabetul. Rinichiul pierde proteine anormal. Situația poate duce până la așa numită acidoză metabolică, o intoxicație care duce la colaps”.
Ce putem să facem? Analizele uzuale. O dată la 6 luni. Să vedem obiectiv cum funcționăm. Insuficiența renală nu apare peste noapte.