Consumul de alcool în cazul tinerilor scade dramatic glicemia. Avertismentul medicilor
În cazul tinerilor, consumul de alcool scade dramatic glicemia. Brusc, creierul nu mai are sursă de hrană. Iar situația poate deveni urgență medicală. Euforia, care apare după consum, nu e cea mai periculoasă.
Un pahar mare cu apă după o băutură alcoolică vă ajută să rămâneți hidratat. De asemenea, reduce automat cantitatea de alcool consumată ulterior, pentru că dă senzația de prea-plin.
Această recomandare este valabilă pentru adolescenți și tineri expuși la alcool. De ce să fie puțin? De ce să nu fie până la 18 ani? Nu ne referim la euforia care apare după consum. Nu e cea mai periculoasă!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Creierul trăiește cu oxigen. Și cu glucoza din sânge, cu zahărul din sânge, pe care îl numim glicemie. Alcoolul acționează rapid asupra acestei valori. Scade brusc glicemia. Creierul nu mai este hrănit. Situație extremă. Ne explică profesorul secției de toxicologie de la spitalul de copii Grigore Alexandrescu.
Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, toxicologie, spitalul Grigore Alexandrescu: „Copiii ar trebui să audă că până la 18, când se termină cât de cât maturizarea cerebrală, consumul de alcool are afecte dezastruoase pe sistemul nervos central, pe un creier imatur, care are nevoie de glucoză și oxigen. Acesta imaturitate de dezvoltare neurologică, imaturitatea creierului, ține până la 18 ani - 21 de ani. Nu vorbim că se încheie pubertatea la 16 ani și el e foarte bune, ci acest element persistă până la 21 de ani.”
O petrecere însoțită de alcool? Cât mai puțin toxic. Apoi, apă pentru hidratare. Și mâncare. Ca să crească glicemia. Și să revină la normal. Creierul își încheie dezvoltarea abia la 24 de ani. Cortexul pre-frontal este ultima parte, care ajunge la maturizare. Cea care ne controlează personalitatea și emoțiile.
Ingestia accidentală de alcool – la un copil. Vorbim despre urgență medicală. Sunați la ambulanță. La vârstă mică, scăderea glicemiei este dramatică și rapidă. Organismul nu are încă sistemele de compensare ale zahărului din sânge, pe care le găsim la adulți.
Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, toxicologie, spitalul Grigore Alexandrescu: „Glicemia scade repede, în decurs de câteva minute. Prima urgență este creșterea glicemieie. A trebui să aibă abord venos, să facă glucoză pe vene 30% - 2 ml per kilogram corp.”
În cazul copiilor, 2 grame de alcool - băute! - per kilogram/corp înseamnă mai mult decât poate suporta organismul. Într-o băutură tare, de 40 de militri, adică un shot, găsim nu mai puțin de 15 grame de alcool. Depășește capacitatea metabolică a unui copil.
Sursa: Pro TV
Etichete: alcool, tineri, sanatate, glicemie, myimpact,
Dată publicare:
01-11-2023 07:42