Ce impact are fumatul asupra fertilității femeilor. „La 38-39 de ani se poate epuiza rezerva ovariană”
În cazul femeilor, fumatul strică iremediabil celulele reproducătoare. Ovocitele, celulele reproducătoare feminine, toate sunt formate din viața intrauterină.
La vârsta adultă doar se consumă din rezerva prezentă în ovare. Fumați? Țigările afectează diferit în funcție de sex. Ne explică expertul în infertilitate, Dorina Codreanu.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar specialist infertilitate: „Dacă oprim fumatul, practic nu putem spune că l-am lăsat, revine calitate ovocitelor pentru că ele sunt de la început acolo. La femei, odată ce am stricat calitatea ovulelor, aceasta nu mai poate fi corectată. La spermatozoizi, am oprit fumatul și vedem pe spemogramă obiectiv”.
Cum aceste celule redevin extrem de mobile, multe, și calitatea lor genetică redevine bună. Pentru spermatozoizi există dovezi obiective că își revin după ce ați renunțat la fumat.
În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă o singură celulă reproducătoare feminină. Lunar, o singură celulă poate fi fecundată. De aici, începe o nouă viață. Trecerea timpului nu doar consumă celulele feminine, dar le strică și calitatea.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar specialist infertilitate: „Se va selecta un ovul, care va ovulă în ziua 14, selecția asta se produce pur la întâmplare, nu după criteriul calității. Adică avem 10 ovule și 50% sunt defecte, cam asta e proporția la 35 de ani. Acum, din punct de vedere reproductiv, 35 de ani este noul 40 , văd multe femei cu calitate slabă a ovocitelor. Din păcate, de treaba asta nu că nu sunt conștienți pacienții, nu e treaba lor neapărat să știe foarte mult, dar foarte mulți medici recomandă – nu aveți nicio problemă de sănătate, la 38 de ani, mergeți acasă și faceți copii. Nu e chiar așa. La 38-39 de ani, și 6 luni pot însemna pierderea șansei de a face propriul copil genetic, se poate epuiza rezerva ovariană, și să fie prea târziu”.
Aveți 35 de ani, nu lăsăți timpul să treacă. Medicul specializat în infertilitate poate aprecia ce șanse reale aveți să faceți un copil sănătos.
În toate ecografiile de sarcină, medicii investighează, în detaliu, inima. Malformațiile cardiace se pot diagnostica de la 12 săptămâni. La medicul de cardiologie fetală e bine să ajungeți din proprie inițiativă, dacă:
Dr. Ioana Dumitrescu Biriș: „Cardiologie fetală. Dacă ai o sarcină obținută prin FIV, ai o sarcină gemelară, o placentă cu 2 bebeluși identici, diabet de tip 1 tratat cu insulină, tratament antidepresiv, o boală reumatoidă și iei tratament, probleme cu tiroida și iei substituție, toate acestea predispun, cresc puțin riscul de malformații de cord.”
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, fumat, fertilitate,
Dată publicare:
22-08-2024 08:46