Ce diferență este între zahărul alb și zahărul brun? Explicația specialiștilor

×
Codul embed a fost copiat

Ce diferență este între zahărul alb și zahărul brun? Avem voie să mâncăm pâine la fiecare masă? Este mai sănătos să îndulcim cu miere? Sunt carbohidrații dușmanii siluetei? Iată doar câteva dintre întrebările care ne preocupă pe toți.

Care este rolul glucidelor în alimentație? Vă propun să le luăm pe rând.

La categoria glucide simple, pincipalul reprezentant este fructoza. Zahărul din fructe are gust intens dulce, se absoarbe lent în sânge și produce o descărcare minimă de insulină.

Fructoza este sănătoasă cu o condiție - să mâncăm fructele ca atare, mestecate. Și în cantitate moderată. Atenție, fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se metabolizează exclusiv în ficat. Un aport prea mare de fructoză (de exemplu din sucul de fructe) se comportă similar cu alcoolul: obosește ficatul și stimulează producția de grăsime de rezervă, deci îngrașă.

În categoria di-zaharide avem zaharoza, adică zahărul clasic, care are aceeași structură și același efect indiferent că este alb sau brun, de sfeclă sau de trestie, sirop de arțar sau de agave. Mierea este și ea un di-zaharid cu compoziție identică cu a zahărului. O moleculă de glucoză şi una de fructoză.

Citește și
Ce înseamnă ficatul gras și cum se tratează. Fresh-urile de fructe, atât de la modă, sunt extrem de dăunătoare
Cum se tratează ficatul gras. Explicația medicilor specialiști

Toți acești agenți de îndulcire se numesc glucide rapide, cresc brusc glicemia și produc o descărcare mare de insulină. Energia lor calorică este combustibil pentru mișcare, însă ce rămâne neconsumat de mușchi se transformă rapid în grăsime de rezervă.

Lactoza sau zahărul din lapte este tot un di-zaharid cu un regim diferit de zahărul clasic: gust dulce moderat, absorbție lentă și nici un pericol pentru siluetă. Nu crește glicemia și nu produce descărcare de insulină. Nici carii dentare nu face, laptele protejează smaltul dinților.

Glucidele lente sau complexe sunt reprezentate de amidon, prezent în cereale și produse făinoase. Metabolismul are nevoie de timp să desfacă lanțurile lungi de glucoză. Amidonul se absoarbe lent, furnizează energia treptat și produce o secreție mică de insulină.

Organismul necesită combustibil pe tot parcursul zilei, de aceea e recomandat să consumăm carbohidrații la fiecare masă.

O farfurie ideală conține 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ou, brânză) și 25% făinoase. Porția corectă de amidon este cât o palmă, adică o felie de pâine sau 3 linguri de orez, paste făinoase, mămăligă, cereale. Cartoful și boabele de tip fasole, mazăre, linte intră tot la categoria produse cu amidon.

Este adevărat că hormonul numit insulină știe să transforme rapid carbohidrații în grăsime de rezervă. Însă o dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să conțină glucide lente, prezente în cantitate moderată la fiecare masă.

Nu carbohidrații îngrașă, ci excesul de carbohidrați! Iar zahărul este un produs adresat exclusiv plăcerii, în timp ce amidonul este cea mai banală formă de glucoză din natură. Bucurați-vă de o felie de pâine bine rumenită și uitați de dietele proteice, de dragul siluetei. Riscăm să ne epuizăm ficatul.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Care este organul care este responsabil de menținerea glicemiei
Care este organul care este responsabil de menținerea glicemiei

Ați crezut până acum că nivelul glucozei din sânge depinde de alimentație? Aflați că ficatul este organul responsabil de menținerea glicemiei.

Cum se tratează ficatul gras. Explicația medicilor specialiști
Cum se tratează ficatul gras. Explicația medicilor specialiști

Ficat infiltrat cu grăsime? Steatoza hepatică sau ficatul gras nu se rezolvă cu protectoare hepatice. Trebuie găsită și eliminată cauza bolii.

Dacă avem un nivel crescut al transaminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Care este principala cauză
Dacă avem un nivel crescut al transaminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Care este principala cauză

Dacă analizele de laborator arată un nivel crescut al trans-aminazelor, înseamnă că ficatul suferă. Principala cauză poate fi o infecție virală. Diagnosticul se face rapid, cu ajutorul a 3 teste.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.