Cât de des trebuie să mergem la control la oftalmolog. Recomandarea specialiștilor
Miopia este cel mai frecvent viciu de refracție al ochiului. În cazul copiilor, odată ce cresc, din păcate crește și miopia.
Fetele au nevoie de control la oftalmolog la fiecare șase luni, pâna la 14 ani, iar băieții - la aceleași intervale, dar până la 18 ani. Detalii în emisiunea „Doctor de bine”.
La naștere, cei mai mulți au o vedere perfectă. Adică au dioptrii la zero. În procesul de creștere însă, pot apărea defecte ale ochiului.
Alegeri 2024
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Cel mai frecvent defect este miopia. Copilul nu vede bine la distanță. Aceasta deoarece imaginile se formează în fața retinei.
Copilul crește, crește și miopia. De aceea trebuie adus la fiecare șase luni la medicul oftalmolog, pe toată perioada creșterii. Cele mai mari creșteri ale miopiei apar în timpul saltului în înălțime.
Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog: „De cele mai multe ori, în momentul în care copilul crește brusc în înălțime într-o vacanță de vară, noi constatăm o creștere a dioptriei”.
Pe lânga ochelari, copilul poate să își stabilizeze defectul ochiului în timp ce doarme.
Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog: „Avem ca dispozitive medicale lentile de contact dure, cele pe care le putem pune seara, copilul doame cu ele. Dimineața le dă jos și vede bine. În timp, copilul nu mai are nevoie de ochelari, dar nu mai crește miopia și uneori chiar rămâne la momentul când am introdus dispozitivul”.
Metoda se numește ortokeratologie și se practică de 10 ani în România
După ce se termină creșterea și dioptriile sunt stabile de 2-3 ani e posibil să nu mai purtați niciodată ochelari, ori lentile de contact, prin chirurgia refractivă, cu laser.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „Se pun niște lentile ca de contact cu rezolvare de 100%. Dacă nici acest tip de operație nu e fezabil, ultimul tip de a corecta viciile de refracție e să ne adresăm cristalinului, ca la o cataractă, dar pacientul nu are cataractă. Scoatem cristalinul și punem unul nou, îi măsuram dioptriile și corectăm viciul de refracție”.
Corecția poate dura astfel toată viața.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, ochelari, miopie, oftalmologie,
Dată publicare:
23-11-2022 09:03