Beneficiile diversității alimentare. Are legătură nu doar cu greutatea normală, ci și cu echilibrul emoțional
Diversitatea alimentară are legătură nu doar cu greutatea normală, ci și cu echilibrul emoțional.
Toate bacteriile bune din intestin au nevoie de sursă de hrană. O găsim, prima oară, în laptele matern. Se numesc oligozaharide și sunt carbohidrați. Înseamnă, de fapt, primul capital al sistemului imunitar în formnare.
În afară de laptele matern, în primii trei ani de viață, este vitală expunerea la mediul natural.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Conf. dr. Sanda Crețoiu, Univesitea de Medicină Carol Davila: „Microbiomul, adică totalitatea bacteriilor sănătoase, se formează în primii 3 ani de viață prin contracul copilului cu natura și alimente necontaminate care nu conțin foarte multe pesticide, foarte mulți aditivi alimentari”.
Diversitatea alimentară crează diversitate bacteriană în intestin. Condiția esențială a sănătății generale. Contribuie la diversitatea speciilor de bacterii și mișcarea. Dar și echilibrul psiho-emoțional. Aceasta deoarece mediatorii de informație din organismul uman au legătură și cu… bacteriile bune.
Conf. dr. Sanda Crețoiu, Univesitea de Medicină Carol Davila: „Aproximativ 85 % din mediatorii noștri, serotonina, dopamina sunt produși de către flora noastră, nu am o flora sănătoasă, nu am o stare psiho-emoțională bună și invers”.
Speciile bacteriene diverse și în echilibru se mențin și prin expunere limitată la grăsimi saturate. Din păcate, grăsimi saturate în exces găsim în brânzeturi. Cel puțin 45% grăsime are o brânză de calitate. De aceea, recomandarea este - cel mult o felie subțire pe zi. De ce? Grăsimile, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire. Și apoi în ficat. Ce înseamnă excesul din hrană? Ficatul e depășit și nu le mai prelucrează bine. Enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatolgie celulară: „Ce s-a constatat? Aceste enzime, în momentul în care crește nivelul lipidelor în sânge, al trigliceridelor și colesterolului, încep să scadă în activitate. Și atunci nu mai este prelucrată această toată grăsime și rămâne în circulație și se tot plimbă prin sânge, pe la alte organe și acolo e preluat puțin, ce rămâne nepreluat e luat de ficat”.
Așa apare ficatul gras. Dar fenomenul are efect pe toate orgnele. Din ficat, grăsimile, numite trigliceride, pleacă spre vasele de sânge. Aici găsesc loc să rămână. Și determină ateroscleroza.