70% din pierderile dentare, cauzate de vizita întârziată la stomatolog. Cum se manifestă parodontoza
Boala parodontală, cunoscută în popor ca parodontoza, este o afecțiune cronică ce duce, dacă nu este tratată la timp, la pierderea dinților.
Unu din trei adulți suferă de această problemă, care este cauzată de mai multe tipuri de bacterii.
Specialiștii spun că 70% din pierderile dentare sunt cauzate de boala pentru că este depistată târziu și nu este tratată. Factorii genetici au un rol important, însă acest lcuru se poate stabili doar în urma unor analize specifice. Mai mult, stomatologii atrag atenția că stresul infuențează apariția problemelor dentare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum se manifestă parodontoza
Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: „Sângerează mai mult la periaj un astfel de pacient, pierderea atașamentului, adică gingia nu mai stă atât de fixă pe dinte, ci între ea și dinte apare un spațiu în care oricât de bine te-ai curăța rămân resturi alimentare si unde aceste microorganisme proliferează.”
Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: „În problemele parodontale sunt 12 microorganisme anaerobe care sunt foarte agresive pentru os. În general, pacienții cred că au o problemă la gingie, dar aceste microorganisme atacă parodonțiu, care este sistemul complex care înconjoară dintele și, când acest sistem este slăbit, atunci se instalează această boală inflamatorie.”
Ce risc au pacienții care nu vin la stomatolog la timp
Dr. Andi Drăguș, medic stomatolog: „Dacă pacientul nu vine din timp la medic există riscul foarte mare să facă pungi parodontale foarte adânci. Pentru a pune un diagnostic clar al bolii parodontale este nevoie să se facă un exudat, pentru a se identifica dacă cele 12 bacterii care sunt responsabile de astfel de probleme există.”
Cum ne îngrijim corespunzător dantura și la cât timp ar trebui să ajungem într-un cabinet stomatologic pentru a vedea care este starea de sănătate a dinților, aflăm de la ora 10:00 pe stirileprotv.ro, din emisiunea „Doctor de bine” prezentată de Liliana Curea.
CITEȘTE ȘI: Guvernul din Ucraina susține legalizarea cannabisului. Motivele oferite de Ministrul ucrainean al Sănătății
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dinti, parodontoza, boala parodontala, stomatologie, stomatologi,
Dată publicare:
09-06-2022 10:00