Varsta la care este cel mai bine sa va incepeti viata sexuala. Riscurile care apar din cauza incalzirii globale
La ce varsta pot sa-mi incep viata intima? Este o intrebare pe care si-o pune orice adolescent. Mai departe - poate va intrebati parintii, poate va intrebati prietenii, poate la scoala beneficiati de informatii cu privire la viata intima.
Nu exista adolescent care sa nu se gandeasca la...viata intima. Multi se intreaba daca sunt sau nu pregatiti sa o inceapa. Ca parinti, ii puteti ajuta cu informatii, fara a le ignora insa varsta. Unul dintre cele mai bune mijloace de a le deschide ochii il reprezinta vizita la un medic specialist.
Incalzirea globala nu este doar problema ecologistilor, ci si a endocrinologilor. Poarta vina pentru virsta precoce la care incepe maturizarea sexuala. Spre exemplu, in 2015, se considera normal daca sanii incep sa se dezvolte de la 7 ani si daca menstruatia apare la 11. Pe de alta parte, bombardamenul de informatii forteaza sistemul cognitiv al copilului sa evolueze extrem de repede. Aceste doua situatii determina debutul vietii intime prea devreme.
Dr.. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „Este bine ca fetele sa fie invatate in special de mama lor ca actul sexual nu e un pericol, dar sa se protejeze de boli si de o sarcina. Daca au folosit prezervativ nu inseamna ca e 100% anticonceptie, daca au folsit pilule pot lua boli”.
Debutul vietii intime nu e un pericol, daca tot sistemul neuro-endocrin a fost lasat sa se dezvolte. Ii ia insa nu mai putin de 18 ani.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Functia normal reproducatoare la barbati si la femei este girata central si integrata in toata constelatia endocrina si hormonala”.
Aparatul genital asadar e integrat si nu poate sa functioneze decit in acest sistem care produce hormoni. Vizualizam hipotalamusul care comanda hipofiza. La rindul ei, hipofiza comanda tiroida, glandele suprarenale si ovarele. De ce sa tineti cont de acest lant complicat care are e complet abia cind terminati liceul?
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Mucoasa vaginala nu e suficient maturizata, cantitarea de estrogeni secretata la o fetita nu e suficenta cit sa asigura un epiteliu corespunzator si ca atare pot sa apara trauma”.
La varste mici spre exemplu, lipsa protectiei hormonale determina si colul uterin sa perceapa drept agresiune mecanica si chimica - prin cantitatea de sperma – relatiile intime. Colul uterin devine astfe susceptibil la infectii si in special la infectia cu HPV. De altfel, statisticile spun ca debutul precoce al vietii intime este unul printre principalii factori de risc in cancerul de col uterin, ca urmare a infectiei cu HPV.
Mai mult, viata intima inceputa prea devreme duce la asa numita poluare a aparatului genital, in cazul ambelor sexe. Se creeaza astfel conditii perfecte pentru infertilitate. Aceste informatii trebuie comunicate copiilor de peste 10 ani, indiferent de sex, apreciaza medicii. In Romania, 70% dintre tinere isi incep viata intima inainte de 18 ani. Iar 10%, inainte de 12 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, infertilitate, sex, relatii, protectie, varsta, viata sexuala,
Dată publicare:
29-08-2015 09:27