Un regim bazat pe piept de pui si salata poate cauza probleme dupa sarbatori. Ce riscam daca trecem brusc la dieta

29-12-2015 09:04


Piept de pui la gratar, legume si multa apa. Un exemplu de regim alimentar la care apeleaza multe persoane, in ziua de astazi.

Respectat intocmai, duce la disparitia surplusului, insa si la aparitia unui alt risc. Instalarea acneei din cauza substantelor inflamatorii.

Marlena Pascu, medic primar diabet si boli de nutritie: "Nu putem sa spunem ca daca mancam o felie de tort de sarbatori facem diabet, nu nici vorba, e vorba de o intreaga combinatie nefericita pentru a face diabet, de cel putin 2 -3 factori.

O felie de tort in plus intr-un timp scurt nu duce la boala pancreasului endocrin. Dar variatiile mari de glicemie, pe o perioada limitata, accentueaza inflamatia. Reactionati prin inflamatie, spre exemplu, cand va raniti. Ajungeti insa la inflamatie generalizata cand zilnic, in hrana, aveti doar alimente inalt procesate. Dulciurile produc preponderent inflamatie celulara. Pe fondul acesteia, apar bolile cardio-vasculare si diabetul. In cazul tinerilor, inflamatia celulara are drept manifestare, frecvent, acneea.

Dupa un exces alimentar, la dieta. Sablonul aplicat de marea majoritate este piept de pui la gratar cu salata, repetat.
Combinatia nu face decat sa accentueze inflamatia celulara. Asadar dupa dulciuri si carne din belsug nu treceti in diete care presupun tot carne, chiar daca e alba.

Marlena Pascu, medic primar diabet si boli de nutritie: "Organismul lupta foarte mult pentru a metaboliza tot ce-i dam noi si, in mod normal, organismul oboseste. Ai o stare de oboseala, mananci fructe, legume si te misti si in doua zile esti ca nou."

Oboseala traduce inclusiv inflamatia celulara. Pe de alta parte, dupa abuzuri alimentare sau dupa diete-vedeta, in care pieptul de pui cu salata detine primul loc, compensati cu alimente anti-inflamatorii.

Cristina Balanescu, nutritionist: "Trebuie sa consumam neaparat grsaimi, nu neaparat animale ci uleiuri, in aceasta categorie intra si pestele, cele care au continut in omega 3, 6 9. Maslinele foarte bune pentru ca ele vin cu uleiul de masline care e foarte bogat in acizi grasi nesaturati."

Timpul va consuma in primul rand mecanismele de protectie celulara. Cu acestea, luptati impotriva factorilor de mediu.
Dulciurile in exces si dietele hiper-proteice, ca sa reparati kilogramele depuse, accelereaza, la nivel celular trecerea timpului.