Un avocado de 100 de grame, echivalentul caloric al unei bucăți de carne. Cum trebuie să îl consumăm

01-02-2021 09:30


Un avocado de 100 de grame este echivalentul caloric cu o bucată de carne de 100 de grame.

Avocado este un fruct plin de grăsime, care poate să înlocuiască grăsimea din carne ori din brânză.

Substanță grasă determină sistemul imunitar să aibă reacții echilibrate.

Grăsimile de calitate sunt esențiale pentru sistemul imunitar uman. De aceea, nucile, uleiul presat la rece, avocado- sunt alimente indispensabile pentru protecția imunitară.

Grăsimile poli-nesaturate intră în fiecare celulă umană. Sunt cele care fac prevenție activă împotriva atero-sclerozei. Nu pot fi produse de organismul uman. Și trebuie luate din alimentație.

Dar vorbim despre concentrate calorice. Iată precauțiile în privință fructului avocado:

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: „Un avocado de 100-150 de grame este echivalentul din punct de vedere caloric cu o bucată de carne de 100-150 de grame, deci nu trebuie consumat fară limite.”

Cel mult 150 de grame pe zi! Avocado trebuie să înlocuiască porția de carne ori de brânză de la acea masă.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: „Avocado nu ar trebui consumat cu carne pentru că e foarte caloric, ar trebuie consumat cu legume din plin, legume care să dea acea sațietate cu puține calorii.”

Senzația de sațietate apare din volum. Odată ce stomacul primește suficient volum, va da semnal creierului să apară senzația de plin.

Cea mai bună metodă de a slăbi ori de vă menține normo-ponderali este să mâncați multe legume la o masă. Conțin peste 90% apă și au volum mare, așa că senzația de pre-plin apare cu foarte puține calorii.

Toate uleiurile, deși esențiale pentu sănătate, sunt concentrate calorice. Fie că mâncați acovado, nuci, ori ulei presat la rece, cantitățile ar trebuie să fie mici.

În privința uleiurilor neprocesate, o singură lingură conține 100 de kilocalorii și nu dă deloc senzația de sațietate, dar îngrașă. Așa că și acesta se consumă cu porția. În salată, cel mult o lingură de ulei. E cantitatea care nu îngrașă și ajută tot sistemul imunitar.

Conf. dr. Nicoleta Chira, Facultate de Chimie, Universitatea Politehnică București: „Uleiurile nesaturate au valoare crescută. E bine să fie un ulei brut, presat la rece.”

Copiii au cea mai mare nevoie ca în meniul lor să existe ulei presat la rece, pește gras, avocado și nuci.

Tags: avocado, carne,