Trei tipuri de cancere pot descoperi medicii dermatologi la nivelul pielii. Regula care va poate salva viata
Trei tipuri de cancere pot descoperi medicii dermatologi la nivelul pielii. Toate au legatura cu expunerea la soare.
Vizite de doua ori pe an la medicul dermatolog. Adica o preventie eficienta impotriva cancerelor de piele. In plus, iata regula care va poate salva viata:
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Totdeauna cand pe piele apare ceva ce n-a mai fost acum 2-3 saptamini, o luna, si care poate sa arate ca o mica ridicatura sau ca o pata. Orice astfel de leziune cere un control dermatolgic."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In 90% dintre cazuri este vorba de patologie banala pentru specialistul dermatolog. Dar poate fi si cancer. Cel mai putin agresiv dintre ele se numeste carcinom bazo-celular.
Dr. Luminita Marinescu: "Apar ca niste mici perle pe piele, pot initial sa fie mici ridicaturi cu o retea vasculara sub forma de steluta."
Nu da mestataze, dar este mutilant. Alt tip de cancer, carcinomul spino-celular, apare de regula pe centrul fetei si in zona buzelor. Tratamentul stadiilor precoce poate fi decisiv. Acesta presupune excizia chirurgicala a leziunii.
Al treilea tip de cancer cutanat este melanomul. Da rapid metastaze. Frecvent, e confundat de catre pacienti cu alunitele.
Dr. Roxana Dumitrescu, medic primar dermatolog: "Chiar si o singura arsura solara e suficienta a dezvolta mai taziu un melanom. Apar in special la persoane cu fototip 1 si 2, deci cele cu piele deschisa care se ard si nu se bronzeaza."
Unele melanoame insa pot sa nu aiba culoare.
Dr. Luminita Marinescu: "Poate sa fie vorba de un melamon acromic. De exemplu, una dintre afectiunile cutanate care pot ucide netratate la timp si care uneori si pentru dermatologi necesita experienta."
Iar toate acestea au legatura cu expunerea la soare.
Dr. Roxana Dumitrescu: "Dupa parearea mea, expunerea rationala la soare e una controlata, nu la mijocul zilei. Razele ultraviolete cel mai periculoase sunt intre11-5 dupa amiaza si cu crema de fotoprotectie."
Pe langa aceste masuri de protectie, mergeti la dermatolog sa ii aratati orice leziune de pe suprafata pielii. Chiar daca vi se pare banala.