Examenul ORL este obligatoriu o data pe an, in lipsa simptomelor. Ce presupune vizualizarea video-fibroscopica

Ultima actualizare: 13-07-2014 07:04

Un examen complet ORL - iata ce trebuie sa faceti anual, in lipsa simptomelor. Acesta implica examinarea video a tuturor cavitatilor din regiunea capului si gatului.

Un examen ORL complet pe an. Iata ce va recomanda specialistii. Acestia evalueaza toate structurile interne, dar si starea ganglionilor cervicali. Astfel pot fi depistate in stare incipienta forme de cancer din zona gatului.

Puneti mana pe o nara si incercati sa va imaginati ce se intimpla in spatele acesteia. La sapte centimetri in interiorul craniului, descoperim o cavitate naturala. Este vorba de oro-faringe. La un simplu examen ORL, aceasta zona nu poate fi vizualizata. De aceea, examenul ORL complet implica video-fibroscopia.

In timpul examenului video-fibroscopic, toate cavitatile din zona cap-gat pot fi investigate atent. Pentru pacient, aceasta presupune ca o fibra optica mobila sa fie introdusa prin nari. Nu doare.

Acest examen devine obligatoriu daca fumati sau ati fumat, daca beti regulat alcool sau daca aveti reflux gastro-esofagian netratat. De asemenea, daca beti frecvent bauturi reci. Toate acestea diminua capacitatea naturala de aparare a regiunii cervicale. Mai mult, atentie si la istoricul familial.

In timpul vizualizarii video-fibroscopice, medicul observa si starea laringelui, organul cu ajutorul caruia vorbim. In Europa, suntem pe locul al treilea in ceea ce priveste incidenta cancerului de laringe.

Examenul complet ORL se face o data pe an, in lipsa simptomelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO