Tratati cu atentie infectiile amigdalelor la copii. Complicatiile care pot aparea de la banalul rosu in gat

Ultima actualizare: 28-05-2014 07:05

Tratati cu atentie infectiile repetate de la nivel amigdalelor care apar in copilarie. Acestea pot trada prezenta streptococului. Aceste infectii determina focarul amigdalian, care da complicatii.

Faceti infectii repetate la nivelul amigdalelor? Iata o situatie care trebuie monitorizata din timpul copilariei. Aceasta deoarece asa numitul focar amigdalian poate da complicatii peste tot in organism.

Adeno-amigdalita adica, popular, rosul in gat este cea mai frecventa boala a copilariei. Dr. Adina Popescu, medic primar ORL: "Un copil care face des raceli nu trebuie doar tratat cu antibiotic, ci monitorizat cu un set de analize, cu probe inflamatorii. Aceste infectii trebuie tratate pana la sterilizare focarului, ceea ce implica ca medicul pediatru sa montorizeze periodic analizele unui copil".

In colectivitatile mari de copii pot exista purtatori sanatosi de steptococ care transmit boala mai departe, dar care nu au simptome. La fel de importanta este detectarea infectiei cu pneumococ.

Dr. Adina Popescu, medic primar ORL: "Toate aceste focare trebuiesc investigate, de aceea e important ca in colectivitati sa fie verificati periodic prin exudat nazal si faringian".

Asa numitul focar amigdalian poate da in timp complicatii la distanta. Dr. Razvan Hainarosie, medic specialist ORL: "Sunt complicatii articulare, merg pana in reumatism articular acut, complicatii renale. Putem merge pana la insuficienta renala. Se poate depune acel complex de anticorpi antigeni la nivelul inimii si putem avea sufluri cardiace".

Focarul amidgalian are indicatie chirurgicala. Operatia se poate face clasic, cu radiofrecventa, cu laser, dar si prin coblatie.

Dr. Razvan Hainarosie, medic specialist ORL: "Consta in utilizarea unei electrod bipolar, arcul electric se inchide intre acesti doi electrozi, permanent se injecteaza ser fiziologic. El taie si coagulaeza tesutul".

Aceasta nu implica sangerari si dureri ulterioare. Dar chiar si dupa aceasta interventie e nevoie de sterilizarea prin medicatie a focarului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO