Traim toata viata fara sa avem habar ca am purtat in corp aceste infectii latente. Cand se pot ele reactiva


Ultimul update: Joi 07 Mai 2015 06:57
Data publicarii: Luni 04 Mai 2015 08:47
Categorie: CSID

Se poate sa traim toata viata purtand, in interiorul organismului virusuri. Fara sa fim constienti de acest lucru. In depresia imunitara insa, orice micro-organism de acest gen se poate reactiva. Iar acest proces inseamna ca suferiti deja de o alta boala.

Adriana Motoc, primar boli infectioase: "Uneori traim toata viata fara sa avem habar ca am purtat in corp aceste infectii latente, ele se pot reactiva in conditiile scaderii puterii nostre de aparare."

Peste 100 000 de microbi sunt cunoscuti la ora actuala. Dintre acestia, aproximativ 200 au potential patogen - pot declasa boli, adica. Restul micro-organismelelor sunt indispensabile vietii pe pamant.

Organismul uman are sisteme sofisticate de aparare. Unele sunt specifice - ne referim la anticorpi. Dar exista si mijloacae nespecifice - puternicul adic clorhidric din stomac, ph-ul cavitatii orale sau ph-ul vaginal.

Echilibrul in care va tine sistemul imunitar vizavi de toti microbii se perturba in cazul bolilor. Diabetul si diverse cancere fac orice organism mai receptiv la infectii, chiar fata de microbi cu potential patogenic redus.

Spre exemplu, un cancer incipent se poate trat cu succes. Dar odata aparut determina o scadere imunitara. Pe fondul acesteia, un posibil virus hepatitic B poate face ravagii.

Varicela este o infectie a copilariei. Virusul ramane latent si se poate reactiva la varsta adulta. Boala se numeste zona zoster si este un "marker" al starii in care se afla, la acel moment, sistemul imunitar.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Eruptia se judeca in context. Te gandesti ce anume din corp a permis acestei eruptii sa se redestepte."

Medicul este asadar obligat sa va evalueze intreaga stare de sanatate. Poate apela inclusiv la examene imagistice. Aceasta deoarece zona zoster apare frecvent in contextul existentei unei tumori.

Infectiile latente pot sa nu fie un pericol pentru gazda. Dar se pot dovedi catastrofale in sarcina. De aceea, inainte se face asa numitul test TORCI. Rubeola, odata facuta de catre mama, determina anticorpi protectori. La fel citomegalovirusul. In privinta bolii numita toxoplasmoza, lucrurile sunt nuantate.

Corina Chisu, medic primar ginecolog: "La toxoplasma boala se pote reactiva, trebuie montorizata."

Virusul rubeolic, citomegalovirusul si toxoplasma pot infecta mama in timpul celor 9 luni. Iar fatului, din pacate, ii pot provoca malformatii uneori incompatibile cu viata.
 

Infectie cu o bacterie ucigasa, depistata la Spitalul de Urgenta din Focsani. Un pacient a murit din cauza complicatiilor
Infectie cu o bacterie ucigasa, depistata la Spitalul de Urgenta din Focsani. Un pacient a murit din cauza complicatiilor
CSID vacanta
Cum ne pregătim pentru vacanță. Proceduri de înfrumusețare pentru începutul verii
Importanța vitaminei D în organism și cum o obținem de la soare fără să ne ardem pielea
Adrian Nartea, de la instructor de squash, la actorie. Cum se pregătește pentru serialul Vlad
Alcoolul ne prostește, la propriu. Testul care ne arată dacă am ajuns la dependență
Cum apar ticurile la copii şi cum pot scăpa de ele
Cum facem diferența între rinită alergică și răceală și cum o tratăm
CSID
O durere severă în piept poate indica infarctul chiar și la tineri