Terapia cu bacterii, alternativa la diete. Ce s-a intamplat cu prima romanca care a testat-o
Dieta cu varza, dieta hiperproteica, dieta cu sucuri, dieta cu apa, dieta prin infometare…Toate, cu aceleasi rezultate. Slabire de moment, ingrasare imediat dupa.
De data aceasta, nu venim cu noi regimuri alimentare, ci tintim zona de remodelare corporala. Ne-am intilnit cu primul pacient din Romania care a trecut prin asa-numita recolonizare bacteriana. A primit bacterii digestive de la o persoana extrem de slaba, repopulandu-si astfel intestinul gros, adica. Este o noua idee la nivel mondial care, iata, pare sa dea roade in cazul celor care vor sa scape de kilogramele nedorite.
“Le-am incercat pe toate - supa de varza celebra, doar proteine, doar legume, doar fructe. Singurul rezultat cit de cit este cel cu nimic, incercam sa nu maninci nimic, sa beau apa. Cel mai mult am rezistat o lua, spune Oana, prima persoana din Romania care si-a repopulat intestinele cu bacterii... de la altcineva.
In interiorul tubului digestiv traiesc, in mod normal, peste o suta de miliarde de bacterii. Aceleasi specii la toti oamenii, dar in proportii diferite. In acest caz, fix proportiile conteaza. Oana le-a preluat de la persoane extrem de slabe, care mininca omnivor, in orice cantitate.
Bacteriile i-au fost introduse printr-o sonda nazo-gastrica. Direct in duoden, i-au fost introdusi 100 de militri de filtrat din fecalele altei persoane. Practic, este apa cu bacterii, care isi vor face singure treaba.
“Am inceput sa mananc 3 mese, uimitor a foat ca nu m-am ingrasat”, spune Oanta. Au trecut trei luni de la interventie. Timp in care Oana a scazut... si in centimetri si in greutate. Obiectivul este ca, intr-un an, sa piarda procente din greutate initiala.
Dr Catalin Apostolescu, medic primar boli infectioase: “Fiecare dintre noi are in jurul nostru oameni slabi. La fel de bine avem oameni in jurul nostru care sunt suprapodenderali. Toata lumea spune ca cele doua tipuri de persoane au metabolisme diferite. Metabolismul unde incepe? Cu digestia si cu absorbtia alimentelor, abia dupa aceea principiile alimentare trec in singe si, prin urmare, daca am putea controla absorbtia am putea controla si greutatea.”
Pe acest principiu, la nivel mondial, se face bacterio-terapia sau transplantul de fecale. Raportul normal intre speciile bacteriene din intestin este mentinut prin trei conditii. Sa mancati preponderent alimente naturale. Sa va hraniti din toate grupele alimentare. Si sa consumati cantitati modeste.
Prof. dr Veronica Lazar, profesor biologie: “Microbiota normal e adaptata evolutiv sa salveze energie, nu intotdeauna oamenii au avut alietene din belsug. Este adaptata sa traiasca cu mai putini nutrienti. Exista studii bine documenstate stintific care demonstreaza ca dieta de tip vestic, foarte bogata in grasime si in glucide, in zaharuri, modifica foarte mult aceasta microbiota normala.”
Cantitatea mare de mancare, ultra-procesata si la dispozitia oricui, exista in tarile vestice de doar 80 de ani. Iar in Romania de numai doua decenii. Timpul este prea scurt pentru ca niste bacterii primordiale sa se adapteze.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, bacterii, schimb, slabire, metabolism, fecale,
Dată publicare:
12-03-2016 11:05