O dieta trebuie sa tina minimum 6 luni pentru a slabi sanatos. Sfaturile medicilor pentru a nu pierde masa musculara
Tineti dieta? Sa n-o faceti niciodata fara informare si indrumare specializata. Putini din cei care se apuca de treaba stiu, de exemplu, ca ficatul unui adult metabolizeaza cel mult 500 de grame de grasime pe saptamana.
Ori ca e nevoie de sase luni de zile, ca scaderea ponderala sa fie "digerata" si de creierul neuro-endocrin. Iar daca sperati ca grasimea sa se transforme in muschi peste noapte nu se va intampla.
Masa musculara este un consumator urias de energie, iar obiectul oricarei diete este pastrarea acesteia. Si dislocarea tesutului gras. Dupa ani de zile de calcule, medicii au ajuns la concluzia ca renuntarea la 500 de kilocalorii din portiile zilnice e o tactica ce poate aduce rezultate.
Serban Damian, medic nutritionist: "S-a stabilit ca asta ar fi o valoare care sa nu agreseaza organismul, pe de-o parte organismul primeste suficienta energie din alimente, iar diferenta o ia din depozitele adipoase."
In felul acesta, se conserva masa musculara.
Serban Damian, medic nutritionist: "Este putin probabil ca n-o sa se piarda tesut slab, dar daca in jur de 75% este pierdere din testut gras si restul din testut slab se considera ca avem o scadere in greutate normala."
Veti slabi, reducand portiile, dar fara sa va autoagresati. Diversitatea alimentara este cheia. Mancati carne, legume, peste ori paste fainoase.
Serban Damian, medic nutritionist: "Regimul chiar daca e de scadere in greutate, poate sa fie variat si psihic, e bine pentru ca pacientului nu ii da senzatia ca e pedepsit."
O dieta trebuie sa tina minimum sase luni. Atat ii ia creierul neuro-endocrin - hipotalamusul, adica - sa memoreze noua greutate. Si sa transmite informatii in toate glandele: functionati dupa acesti parametri! Altfel, va lucra conform cu datele pe care le stia pana atunci.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Si ne va da impuls sa ajungem la greutate anterioara. Asa se explica ca, dupa un boom de 7-9 zile de dieta, o intrerupi si te ingrasi."
Trigliceride se numesc grasimile de depozit pe care le extrageti din tesuturi, prin dieta. Sunt luate de singe si duse in ficat, unde rezulta glicerol si acizi grasi liberi. Glicerolul se transforma in glucoza, care circula in sange si hraneste. Acizii grasi liberi, daca procesul de slabire e lent, se distrug si produc energie.
Asadar grasimea de depozit se transforma in energie, nu in muschi. Transformarea este normala daca scaderea ponderala este de maximum 500 de grame saptamanal.