Superalimentele: supereroii din farfurie sau doar o poveste de adormit copiii?
In ultima vreme, am devenit din ce in ce mai interesati de ceea ce mancam. Incepem sa intelegem cat de mare este legatura intre sanatate si o alimentatie corecta si sa acordam o atentie mare alimentelor super nutritive.
Si pe internet sunt super cautate: ”superfoods” pe google returneaza peste 13.200.000 de rezultate, iar ”superalimente”, peste 150.000 de rezultate!
Super alimente sau superalimente? Cum e corect?
Din 2007, conform legislatiei Uniunii Europene, producatorii nu pot trece denumirea de ”superaliment” pe eticheta unui produs fara a putea demonstra calitatile pe care le sustin. In Oxford Dictionarries, un superaliment este descris asa: ”aliment bogat in substante nutritive, considerat a fi deosebit de benefic pentru sanatatea si bunastarea fizica”.
Conform celor de mai sus, superalimente pot fi: afinele, goji, ciocolata, somonul, macroul, sardinele, rodiile, ceaiul verde, broccoli, usturoiul, sfecla rosie, iarba de grau, varza kale, dar si mai nou descoperitele fructe de acai, semintele de canepa, de chia, quinoa, spirulina, si altele.
Ciocolata e superaliment?
Mare grija insa, capcanele sunt multe! Ciocolata trebuie sa fie din cea cu procent de cacao de peste 75% si putin zahar, somonul e bine sa fie salbatic si nu de crescatorie, legumele si fructele sa fie curate, bio, nemodificate genetic, nestropite cu substrate periculoase. Simtiti unde bat, nu? Spre bio, spre certificat, spre alimente sanatoase, nu doar din punctul de vedere al continutului nutritional, dar si din punctul de vedere al grijii si curateniei cu care au fost produse. E un cerc al increderii aici, nu se poate una fara alta.
L-a vazut cineva pe Superman la masa? Nu? Si atunci noi cum alegem?
Nutritionistii recomanda o alimentatie variata, sanatoasa si echilibrata. Numeroase studii spun ca dieta mediteraneana, care pune accentul pe legume, fructe, ulei de masline si peste, este cea mai sanatoasa. Ea poate reduce riscul a numeroase boli cronice, printre care si cancerul, si poate spori speranta de viata. Noi va recomandam ca orice alegere faceti, sa va documentati bine inainte. Nu suntem toti la fel si nu toti traim in aceleasi zone geografice.
Tot ei, nutritionistii, recomada consumul a minim cinci portii de fructe si legume pe zi. Urmariti ca ele sa fie cat mai variat colorate, pentru ca asta arata continutul diversificat de vitamine si antioxidanti. De exemplu, puternicii antioxidanti numiti antocianine din fructele de padure le dau culoarea mov-inchis, betacarotenul (vitamina A) din morcovi si dovleac culoarea portocalie, etc.
Dar studiile? Ce zic studiile?
Studiile spun: concentratiile ridicate de antocianine previn cancerul de colon, sucul de rodie poate scade hipertensiunea, flavonoizii din ceaiul verde si cacao reduc afectiunile cardiovasculare, etc.
Dar studiile efectuate pe asa-numitele superalimente sunt adesea facute pentru concentratii mult mai mari decat consumam noi in mod normal. Iar pentru a confirma eficacitatea lor, trebuie luate in calcul si alte lucruri, cum sunt genele ori stilul de viata. Adevarul este insa ca anumite fructe, legume, cereale integrale sau seminte, contin mai multe substante nutritive decat altele.
Cate putin din toate
Asadeci, ca in cazul oricarui lucru din viata, e bine sa evitati excesele si sa nu ignorati importanta unui stil de viata sanatos si echilibrat. Pentru prevenirea bolilor si o stare fizica buna nu este suficienta doar alimentatia corecta, dar si miscarea, odihna, o carte buna, o muzica buna, etc.
Superalimentele au calitati deosebite si de aceea e bine sa fie incluse in alimentatia oricui, de la varste fragede. Noi va recomandam un consum variat din ceea ce considerati a fi superalimente, mai degraba decat o mare cantitate dintr-unul singur. Si facem si cateva super-propuneri, aici.
Sursa: www.republicabio.ro