Sunteti mereu energici la serviciu si nu obositi niciodata? Puteti suferi de tulburari psihice
Va simtiti energici dupa o zi de lucru? Daca situatia persista zile in sir, atentie maxima! Poate fi vorba despre o stare pre-maniacala si aveti nevoie de ajutor.
Aveti randament maxim la serviciu, va implicati in proiecte, debordati de energie?
Toate actiunile intreprinse ar trebui sa se termine cu oboseala. Dar daca sunteti in verva zile in sir, impuneti-va un ritm mai domol. Iata cum se caracterizeaza persoanele hiperactive.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Au tot timpul nevoie sa faca ceva, indiferent ca a iesit bine sau nu, ei trec la urmatoarea experienta", explica Emanuela Samara, psihoterapeut.
Atentie daca simtiti in permanenta nevoia uriasa de a face lucruri importante! Activitatile intreprinse in forta si fara pauze pot sa sugereze o stare pre-maniacala. Aceasta e caracterizata si de un numar mic de ore de somn si de logoree.
"Multi capata aceasta abilitate, chiar daca se simt bine in pielea lor, apeleaza la un temporizator care, in acest caz, e medicul", spune doctorul Eduard Motoescu.
In caz contrar, exista riscul ca pacientul sa ajunga in stare maniacala. Vorbim deja despre boala.
"Desi persoana este foarte implicata, nu mai da acelasi randament, ci chiar incurca lucrurile, vrea sa faca 5 lucruri dintr-o data, bineinteles le face intr-o maniera superficiala si nu finalizeaza niciunul din acele lucruri", spune Motoescu.
Pacientul pierde controlul. Dar e imposibil sa isi dea seama pentru ca, paradoxal, se simte foarte bine.
"Sunt pacienti care in acest episoade au idei marete, intre ghilime, apeleaza la banci si fac imprumuri. Doctorii sunt foarte rai in aceste situatii si iti trebuie foarte mult tact sa abordezi astfel de persoana si sa ii spui ca, de fapt, este intr-o mare patologie si destul de incurcata", spune medicul.
Aceste episoase de trateaza cu medicatie si apoi cu psihoterapie.
"Episoadele se succed si pacientii cu o anumita capacitate intelectuala isi dau seama si incearca sa se fereasca de a mai intra in aceasta patologie, asa cum spuneam, cu finalitati extrem de nedorite", precizeaza Motoescu.
Odata aparut episodul maniacal, colaborarea cu psihiatrul ar trebui sa fie de durata.