Principala greseala care creste frecventa infectiilor ORL. Ce NU trebuie sa faceti in cazul unei dureri de gat
Tusiti, va doare gatul, stranutati sau simtiti disconfort la nivelul urechii? Nu luati antibiotice la intamplare.
Medicii spun ca acesta este principala greseala care creste frecventa infectiilor grave din sfera ORL.
Mancati si beti din recipiente care nu sunt sterile. Intrati in contact cu oameni. In felul acesta, se plimba virusurile. Si iata cum apare una dintre cele mai frecvente neplaceri - durerea in gat.
Dr. Ioana Voda , medic primar ORL: Exista amigdalite virale - se umfla, se inrosesc dar nu este obligatoriu de dat antitibiotic, se dau anti-inflamtoare, calmante de gura, nu pastila mentolate, nu ape de gura foarte iuti, din contra o apa bicarbonatata, calda face bine pentru ca e emolienta, si se vinde mai repede mucoasa.
Un pahar cu apa calda in care dizolvati o lingurita de bicarbonat. Cu apa, faceti gargara. E cel mai rapid calmant pentru gat. Durerea in gat, din cauze virale, dispare in cel mult 4-5 zile. Si fara medicatie.
Adeno-virusurile sunt cele mai frecvente virusuri cu transmitere aeriana. In fiecare sezon, avem de-a face cu mai mult de 40 de tipuri.
prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie pediatrie: Deci din 5 in 5 zile poti sa faci o noua infectie pentru ca nu faci imunitate decat pe un serotip, un singur tip si daca te internezi intr-un spital de pediatrie, daca n-ai plecat a cincea zi practic ai facut o infectie de spital.
Din practica, medicii ORL spun ca cei mai multi adulti apeleaza din start, pentru o banala durere in git, la antibiotice puternice. Dupa citeva zile, constata ca simptomele nu au disparut si schimba medicatia. Cu un alt antibiotic, comitand astfel o greseala si mai mare.
In felul acesta, iau nastere microbi extrem de rezistenti care va colonizeaza. Sunteti astfel furnizorul perfect. In special, pentru cei mici. Copiii vor face infectii severe, carora nu le veti gasi cauza. Si care pot sa nu aiba rezolvare.
Dr. Simina Florescu, medic primar boli infectioase: Ajung sa fie colonizati de germeni si mai rezistenti. Sunt germeni pentru care noi nu mai avem ce face, la asta s-a ajuns prin aceasta presiune permanenta de antibiotice.