Cum ținem colesterolul sub control. Alimentul minune care ne ferește de infarct
Cea mai mare flotă din organismul nostru se numeşte colesterol bun sau HDL colesterol și culege şi transportă toate grăsimile rele din sânge şi ţesuturi - spre ficat, unde devin energie. Cum mărim aceasta flotă, citiți în rândurile de mai jos.
Particule mici, numite LDL colesterol sau colesterol rău, intra uşor în interiorul vaselor de sânge, care au mici fisuri. Odată intrate, îşi fac... depozite.
Particule mari, numite HDL colesterol sau colesterol bun, le culeg din vase şi le duc la ficat să fie metabolizate. Aceste două analize se fac la fiecare 6 luni. Ca să fiţi siguri că nu aveţi aveţi risc de infarct miocardic său accident vascular cerebral.
Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog: "Targetul nostru la un pacient sănătos este să fie 120 maximum. La pacienţi care sunt bolnavi, scade la 100, la 80, depinde ce boală cardiacă suferă."
Colesterolul LDL mare se ţine în control prin medicamente. Dar organismul uman are posibilitatea să îl ţină singur sub control. Dacă vă mişcaţi. Prin mişcare, de fapt, măriţi colesterolul bun, numit HDL. Acesta înseamnă o… flotă. Colesterolul bun culege colesterolul rău şi îl transportă din sânge - spre ficat. Aici e transformat în energie şi împiedicat astfel să se sepune în artere.
Colesterolul HDL trebuie să fie peste 50 în buletinul de analize.
LDL mare, HDL de asemenea mare. Ce înseamnă?
Dr. Iulian Calin medic cardiologie internvențională: "LDL mărit oarecum, dar HDL mare. Dacă este peste limitele normale HDL, inseamană că ne asigura protecţie, inseamnă că pacintul face sport, are alimentaţie sănătoasă”.
Colesterolul bun, HDL, nu poate fi crescut prin medicamente. Pur şi simplu nu există! Pe lângă mişcare, îi măriţi valoarea prin hrană.
70% din tot colesterolul din organism este produs, de fapt, de ficat. Restul vine din alimente. Prin alimentaţie, măriţi protecţia cardiovasculară, dacă jumătate din orice porţie e reprezentată de...frunze.
Frunzele nu au colesterol, aşa cum au toate alimentele de origine animală. În al doilea rând, conţin fibre care nu se digeră şi care dau rapid senzaţia de saţietate. Practic, ne păcălim că am mâncat mult, dar de fapt, am consumat extrem de puţine calorii. Şi pentru că senzaţia de saţietate se menţine, reducem automat din alimentele aşa-zise nesănătoase. Practic, frunzele ne ajută să ne minţim frumos, în avantajul nostru.
Şi merită să ne minţim astfel zilnic. Bolile cardio-vasculare omoară, anual, la nivel global, mai multe persoane decât toate formele cunoscute de cancer.