De ce trebuie să mergi la medic dacă prezinți tuse seacă la 3-4 dimineaţa
Tuse seacă la orele 3-4 dimineaţa? Sigur nu e COVID-19. Ci manifestarea unei forme de alergie. Între orele 3-4 dimineaţa, nivelul hormonului cortizol scade. De aceea, apar frecvent simptome de alergie.
Respiraţia, asemenea oricărui proces din organismul uman este supusă ritmului somn/veghe. În cursul nopţii, capacitatea respiratorie e cea mai scăzută.
Dr Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog: Valoarea maximă respiratorie e la ora 4 după amiaza, iar noaptea scade până la un minmin la 4 dimineaţa. Dacă facem probe respiratorii pacientul are un volum respiratoriu mai redus.
La 3-4 dimineaţa, şi hormonul cortizol, implicat în reacţiile alergice, atinge un minim. Între aceste ore, alergicii experimentează tuse seacă. Este un simptom care cere vizita la medic.
Dr Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog: Sunt caracteristici care ridica suspiciunea de astm - tusea la efort, la variaţii de temperatură şi cu agravare nocturnă, trebuie explorări pentru a dovedi aceasta hiperreactivitate bronşica”.
În plus, alergicii la praful de casă au o expunere mai mare când dorm. Pernele ori pilotele conţin cantităţi uriaşe de acarieni!
Dar şi un alergic la polen poate face crize de tuse noaptea. Polenurile se depun în păr, iar noaptea, dacă nu aţi făcut duş în prealabil, le veţi inhala în forţă. Până la 1 noiembrie, aerul e plin de ambrozie!
Un alergic diagnosticat are nevoie de medicamente care se inhalează, chiar lângă pat. Toate simptomele pot fi atenuate prin prin clasa de medicamente numite simptomatice. Dar alergia reapare.
Exista însă medicaţie, care determină sistemul imunitar să fie tolerant. Şi la praful de casă şi la polenuri. Astfel, boala se poate ţine în control.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: Tratament se duce pe o perioadă de 3-5 ani minim, nu e un tratament uşor şi nu e rapid şi încearcă ca organismul să tolereze.
Tratamentul - care constă în cantităţi controlate de polen ori de acarieni - e cel mai eficient în gestionarea reacţiilor imunitare aberante.