De ce trebuie să purtăm mască de protecție în toaleta comună. Riscurile la care ne expunem

30-09-2020 08:16


Când sunteți la serviciu, folosiți toaleta comună cu masca pe nas și pe gură? Sau renunțați la ea pentru că sunteți singur, într-o cabină de toaletă?

 

Experții în sănătate publică ne spun că acest spațiu e unul dintre cele mai periculoase. 

Intrăm într-o cameră în care există un fumător. Fumul de țigară se simte peste tot. Nu doar acolo unde este expirat. Acesta e cel mai bun mod de a înțelege cum circulă aerosolii încărcați cu virusuri. Și de ce masca se poartă în orice încăpere. Inclusiv în toaleta publică.

Carmen Chifiriuc, expert virusolog: „Am ajuns în birou, dau masca jos, ies din birou, mă duc până la toaletă fără mască. Nu e în regulă. În aceste spații e o probabilitate foarte mare să fi fost vizitate înainte de cineva infectat!”

Într-o toaletă publică ori în toaletele aferente spațiilor cu birouri, riscul să vă infectăți, prin intermediul aerosolilor, e mare. De aceea, în toaletă, masca se ține pe nas și pe gură. Dacă înaintea dumneavoastră, o persoană bolnavă a folosit spațiul, picăturile respiratorii mici eliminate prin respirație sunt încă în aer. Rezistă peste jumătate de oră până să se depună pe suprafețe.

În interior, vă imaginați că un coleg fumează ori folosește un spray. Nu purtați mască, simțiți mirosul rapid chiar și în altă cameră. Mirosul înseamnă că tocmai ați inhalat aerosoli, posibil plini de virusuri, iar în spațiul exterior, când stați într-o mulțime și nu utilizați masca, e ca și cum ar curge peste dumneavoastră o ploaie fină. Aceia sunt tot aerosoli. Și sunt calea de transmitere pentru SARS-CoV-2.

Carmen Chifiriuc, expert virusolog: „Orice infecție virală sau bacteriană, care are cale de transmitere respiratorie sau digestivă poate să fie transmisă foarte ușor. Spun și digestivă pentru că nu ne putem controla în fiecare moment gesturile. Inclusiv de infecțiile transmise pe cale digestivă putem fi protejați de ele purtând mască”.

În aer liber, dacă purtați o conversație peste 15 minute, fără mască, cu o persoană, de asemenea, fără mască, vă infectați. De aceea, orice interacțiune apropiată se face cu mască, în aer liber ori nu.

Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase: „Deocamdată, în lumea asta, alte măsuri de prevenție pentru infecțiile cu transmitere respiratorie în afară de existența unui vaccin nu există!”

Virusurile nu sunt vii, dar, protejate de picături respiratorii, au capacitate infecțioasă, dacă ajung în mucoasele aparatului respirator. Altfel, în câteva zile, pe supratefe uscate, își pierd capacitatea de a infecta.

Virusururile se dispersează ușor, dacă țineți geamul larg deschis.

Din păcate, odată cu temperaturile mai reci, va fi mai greu să păstrați ferestrele deschise tot timpul.

Nu înlăturați virusurile prin sisteme de ventilație de interior. Acestea doar răspândesc picăturile repiratorii, posibil infectante, la mai mult de trei metri, spune Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Statele Unite.