Spanacul, solutia impotriva unui stil de viata nesanatos. Reduce pofta de dulciuri si junk-food cu pana la 95%
Spanacul ar putea fi o solutie pentru persoanele care doresc sa slabeasca, scazand pofta de dulciuri si mancare nesanatoasa cu pana la 95%, arata un studiu al cercetatorilor suedezi, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit un extract din frunze de spanac, continand membranele numite tilacoide, care creste cu 43% rata scaderii in greutate.
Rezultatele au fost obtinute in urma unui studiu realizat pe 38 de femei supraponderale.
Cercetarea arata ca folosirea de suplimente alimentare care contin tilacoide incurajeaza producerea de catre organism a hormonilor care dau senzatia de satietate si duce la suprimarea senzatiei de foame - si astfel la un control mai bun al apetitului -, la obiceiuri alimentare mai sanatoase si la o scadere in greutate mai rapida.
"Studiul a aratat ca o bautura cu tilacoide, inainte de micul dejun, reduce pofta de mancare si mentine o senzatie de satietate mai indelungata", a spus Charlotte Erlanson-Albertsson, profesoara implicata in cercetare.
Cele 38 de femei implicate in studiu au fost monitorizate timp de trei luni. In fiecare dimineata, participantele la studiu beau o bautura verde. Jumatate dintre femei primeau 5 grame de extract de spanac, iar cealalta jumatate primeau un placebo, dar niciuna dintre participante nu stia carui grup apartine.
Singurele instructiuni care le-au fost date voluntarelor au fost sa aiba o dieta echilibrata, cu trei mese pe zi, si sa nu urmeze niciun alt regim de slabire.
Grupul de control a pierdut, in medie, 3,5 kilograme, in timp ce grupul care a primit tilacoide a slabit cinci kilograme in medie. Grupul care a primit extractul de spanac a raportat ca fiind mult mai usor sa respecte un regim de doar trei mese pe zi, fara sa simta nevoia de gustari suplimentare.
Specialistii spun ca extractul de spanac incetineste gradual digestia, acordand suficient timp hormonului care determina senzatia de satietate sa fie eliberat in corp si sa semnalizeze creierului ca organismul nu mai are nevoie de hrana suplimentara.