Ce se intampla de fapt cand mananci spanac. Efectul este unul neasteptat pentru organism
Un compus chimic care se gaseste in spanac reduce pofta de mancare intre mese si poate preveni obezitatea.
Cercetatorii cred ca aceasta substanta taie pofta de mancare si ne face sa simtim ca ne-am saturat, intr-un mod in care alimentele procesate nu o pot face.
Mesele dulci sau bogate in grasimi sunt digerate in partea superioara a intenstinului, impiedicand eliminarea in creier a hormonilor care semnaleaza cand am mancat suficient.
"E ca si cum intestinele noastre someaza", a declarat Charlotte Erlanson-Albertsson, profesor la universitatea Lund, din Suedia.
Ea a descoperit compusul chimic, numit tilacoida, in timp ce cauta o modalitate pin care sa incetineasca digestia si sa aline foamea.
Sotul ei, un cercetator care studia fotosinteza, a sfatuit-o sa isi indrepte cercetarile catre tilacoide, compusi intalniti in frunzele verzi, despre care se crede ca incetinesc digestia grasimilor si permit intregului intestin sa participe la digestie.
Substanta poate fi obtinuta relativ usor, din spanac. Acesta trebuie sa fie zdrobit, filtrat si trecut printr-o centrifuga, pentru ca tilacoidele sa se separe de celulele plantei.
"Corpul nostru nu o poate extrage direct din spanac", au declarat cercetatorii.
Profesorul Erlanson-Albertsson a accentuat faptul ca efectul compusului nu este dat de un singur ingredient:
"Contine sute de alte substante: proteine, vitamine, antioxidanti, beta-caroten, luteina, si altele."
Tilacoidele reprezintă pliurile membranei interne în cadrul cloroplastelor, parte a celulelor in care are loc fotosinteza, in prezenta luminii solare.
Aceste discuri, bogate in proteine, sunt aranjate sub forma unor stive, care sunt umplute cu un lichid bogat in enzime si ioni.