Situatia in care medici recomanda extirparea ambilor sani in cazul femeilor bolnave de cancer
Cancerul mamar incipient poate fi perfect tratat, chiar cu pastrarea sanului.
Dar apare o intrebare care preocupa majoritatea femeilor afectate: oare afectiunea va aparea si la celalalt san? Aflam ce raspuns au specialistii oncologi de la “Ce se intimpla, doctore?"
Diagnosticul de cancer mamar chiar incipient este o situatie care genereaza o intrebare pentru majoritatea femeilor afectate. Acestea isi pun problema daca e posibil ca boala sa apara si la celalalt san.
In cadrul consultului ginecologic anual, nu ratati examenul clinic al sanilor. "Sanul mai cuprinde, pe linga glanda mamara, tesutul adipos care are o zona vasculara, fascia musculara pe care este fixata, pielea. Fiecare zona in parte poate avea ea insasi o zona de patologie", spune Gabriel Lemnete, medic primar ginecolog.
Alaturi de consult, se impune ecografia o data pe an."Ca orice metoda imagistica are si ea limitele ei in sensul ca pentru leziunile mici uneori nu le vedem si de asemenea pentru microcalcificarile care sunt primul semn de cancer nu sunt vizibile ecografic", marturiseste Adriana Rimbu, medic primar medicina nucleara.
In cazul unei suspiciuni de cancer, se pot face o mamografie sau un RMN cu substanta de contrast. Daca medicul descopera o tumora la un san, apare urmatoarea situatie. Multe paciente se tem ca si celalalt san ar putea fi afectat mai devreme sau mai tarziu. Se pune astfel problema daca interventia chirugicala radicala trebuie facuta si la sanul sanatos.
"Intrebarea e fireasca si de multe ori mi-a fost pusa. Atunci cand nu am avut modificare genetica sau cand nu am avut modificari anatomice la nivelul sanului contra-lateral, nu am facut acest tip de interventie chirurgicala", spune Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica.
Specialistii nu recomanda extirparea ambilor sani. Iata ce spun statisticile internationale in privinta riscului de aparitie a cancerului la sanul sanatos.
"S-a observat ca riscul e relativ mic, de 1-2%, asta inseamna ca, in marea majoritate a cazurilor, operatia, care nu e simpla si care dubleaza cumva operatia pentru cancerul pentru care s-a prezentat, e de cel mai multe ori inutila", considera Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica
Exceptie fac femeile care au modificari genetice care predispun la cancer de san si de ovar. O data interventia facuta, controlul va fi riguros, la intervale stabilite de medic. Mai tineti cont de o situatie. La cancerele de san incipiente, se poate face tratamentul conservator, cu pastrarea sanului.
"Acest tratament, oriunde ar fi facut, in cele mai bune locuri si daca e corect facut are o rata de recidiva mai mare decit extirparea sanului, rata de recidiva este de 1-2% pe an", dezvaluie Alexandru Blidaru.
Astfel, pacienta va decide impreuna cu medicul daca va face sau nu mastectomie, adica extirparea in totalitate a sanului bolnav. In cazul deciziei radicale, sanul poate fi reconstruit cu proteza sau tesut propriu.