Si-a pierdut vederea, dupa ce nu si-a schimbat lentilele de contact timp de 6 luni. O infectie i-a distrus corneea

Ultima actualizare: 18-07-2014 00:47
Lentile de contact

Pare genul de poveste desprinsa din filmele horror, insa taiwaneza Lian Kao si-a pierdut vederea intr-un mod violent, din cauza ca nu si-a schimbat lentilele de contact.

Infectia cu acanthamoeba este unul dintre riscurile folosirii incorecte a lentilelor de contact. A simtit-o pe pielea ei o tanara din Taiwan, care si-a pierdut vederea dupa ce a facut conjunctivita provocata de acanthamoeba.

Spatiul dintre lentila de contact si ochi permite dezvoltarea microorganismelor care nu au nevoie de oxigen ca sa traiasca si, mai rau, incep sa se hraneasca din cornee.

Lian Kao a contractat acanthamoeba si i-a dat acesteia 6 luni in care sa-si formeze o adevarata colonie. Acanthamoeba nu se hraneste direct din tesutul uman, in schimb, se hraneste cu alte bacterii, care la randul lor au mancat corneea tinerei. Totul s-a intamplat pentru ca Lian Kao nu si-a scos lentilele timp indelungat, ca sa le dezinfecteze. Le-a purtat inclusiv pe timpul noptii si, mai rau, la piscina, de unde a luat, probabil, infectia.

Dr. Wu Jian-Liang, director al departamentului de oftalmologie de la Spitalul Wan Fang explica: "Lipsa oxigenului poate distruge suprafata tesutului epitelial, creand mici rani in care se pot instala bacteriile, raspandindu-se apoi si catre restul ochiului", potrivit The Mirror.

Solutia in astfel de cazuri este transplantul de cornee, daca infectia nu s-a extins.

Conjunctivita provocata de acanthamoeba se manifesta prin dureri, roseata ochilor, vedere incetosata, insa aceste semne nu sunt atat de puternice, iar oamenii intarzie sa caute ajutor specializat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO