Roşioara, cel mai sănătos peşte din România. De unde vine 80% din peştele de la noi

Ultimul update: Duminica 15 Aprilie 2018 11:22
Data publicarii: Duminica 15 Aprilie 2018 11:16
Categorie: CSID

Am plecat în căutarea celui mai bun peşte care se găseşte în România. Şi în funcţie de concentraţiile de ometga 3, 6 şi omega 9 am aflat că acesta este roşioara.

Vedem astăzi cum se cresc peştii de apă dulce în viviere, în sistem intensiv. Iar aici trebuie să facem diferenţa faţă de pui. Un peşte bun de consum, varianta integrală, are cel puţin doi ani. În timp ce exemplarele pentru restaurante - unde sunt filetate sau tăiate rondele mari - măcar cinci. Prin comparaţie, un pui e gata de băgat la cuptor după doar 38 de zile de creştere susţinută...

17 kilograme. Crescut în mod natural în fluviul Mississippi, sturionul de apă dulce e adaptat de mai bine de 20 de ani la condiţiile de mediu din România. E crescut intensiv, în apă dulce. Săptămâna aceasta marchează debutul perioadei de reproducere pentru toate speciile de peste pretabile pentru acvacultură.

Suntem la staţia de cercetare Nucet, în Dâmboviţa. Grigore Antipa, cel care dă numele muzeului din Piaţa Victoriei, a inventat acel loc. 100 de hectare de luciu de apă în bazine mici. Aici găsim tot materialul genetic piscicol din România. De altfel 80% din peştele pe care l-aţi cumpărat vreodată şi care provine din România, din acvacultură, a văzut lumina zilei chiar aici.

Păstrăvul de acvacultura are 6 luni când este plasat pe piaţă. În rest, orice peşte crescut în România, în sistem intensiv are viaţă lungă şi nu poate fi îndopat cu orice fel de hrană. Fitofagul, mai ieftin, nici nu poate fi furajat. Pentru că el filtrează doar apă. Ar fi o pierdere economică furajarea. Iar roşioara, cel mai echilibrat peste românesc din punctul de vedere al grăsimilor bune, se vinde cu un preţ prea mic per kilogram ca să fie rentabilă hrănirea controalta. Nu îi evitaţi aşadar. Pentru că sunt cu adevărat sălbatici, chiar dacă lacul a fost populat controlat.

 

500 de kilograme de pește, azvârlite în râul Lăpuș pentru refacerea faunei
500 de kilograme de pește, azvârlite în râul Lăpuș pentru refacerea faunei
daniel nitoiu
Daniel Nițoiu explică avantajele folosirii trotinetei în București: ”Sănătate și corp frumos”
Chiar şi carnea sau laptele pot conţine pesticide. Cum le eliminăm
Ardeiul iute nu ne ajută să slăbim. Ce efecte are asupra organismului
O nelinişte şi apoi frica inexplicabilă care apare brusc. Cum tratăm atacurile de panică
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
creier, materie, scoala, invatare,
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală