Riscul la care se expun fumătoarele, atunci când iau anticoncepționale

Dată publicare: 21-11-2018 14:57
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Odată întreruptă administrarea anticoncepţionalelor, o sarcină viabilă poate să apară imediat. Alegerea pilulelor se face de către medic, pe baza istoricului medical al pacientei.

Indiferent de tipul lor, anticoncepţionalele măresc riscul de cheaguri în vasele de sânge.

Ce valoare are colesterolul rău LDL? E o întrebare pe care trebuie să v-o adreseze medicul ginecolog, dacă vreţi anticoncepţionale. Nu ştiţi valoarea colesterolului, faceţi măcar o analiză rapidă înainte de acest tip de medicament.
Pilulele anticoncepţionale nu au risc asupra aparatului genital feminin.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „Nu au risc mai mare de cancere genitale, au un risc mai mic de cancer de ovar sau de endomentru, mai mic decât cel care nu ia pilula şi au un risc  mai mare uşor de tromboză.Pilele anticoncepţionale se iau doar la indicaţia medicului, nu din prima farmacie. Medicul alege tipul medicamentului care împiedică apariţia sarcinii în funcţie de vârstă şi de istoricul personal.”

În plus, aveţi nevoie de profilul lipidic din sânge, mai exact valoare colesterolului. Şi veţi fi întrebată dacă fumaţi. Colesterol mare, greutatea corporală mare, dar şi fumatul în combinaţie cu pilulele contraceptive înseamnă risc mare de a forma cheguri de sânge în interiorul vaselor. Se numeşte tromboză şi boala poate fi fatală.

Dr. Adriana Constantin, planificare familială, Spitalul „Panait Sârbu”: „Acesta e momentul când facem consiliere antifumat, pentru că dacă fumează, trebuie  să nu fumeze mai mult de 5-6 pe ţigări pe zi ca să fie în siguranţă.”

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: „Aceste riscuri se însumează, nu înseamnă că pilule şi cu fumatul se întreţin, dar am ambele un risc de tromboză şi avem doi factori în loc de unul.”

După ce  întrerupeţi contraceptivele orale, în câteva zile în sânge nu mai sunt urme de hormoni sintetici, adică ceea ce conţine pilula. Femeia va produce din nou, singură, hormonii estrogen şi progesteron în propriile ovare.

Dr. Ruxandra Dumitrtrescu, medic primar ginecolog:După ce s-a întrerupt pilula zilnică, femeia poate să rămâne însărcinată în prima lună, înainte să apară mensturația. Poate să rămân însărcinată fără  riscuri, pilulele nu afectează produsul de concepţie, nu da malfomații. Nu se mai face pauză între pilulă şi sarcină!”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!