Risc uriaş de HPV, din cauza lipsei educaţiei sexuale. Prezervativul, recomandat de medici
Capitolul la care suntem restanţi în învăţământul românesc rămâne educaţia sexuală. Avem în faţă situaţii îngrijorătoare.
Fete de 17, 18 ani se prezintă la control precizând că şi-au început viaţă sexuală, dar au un singur partener. Or, la o verificare amănunţită, medicul identifica tulpini de germeni patogeni de la mai mulţi. Poluarea sexuală măreşte riscul de cancer de col uterin. Apare în urmă raporturilor intime neprotejate cu diferiţi parteneri. Microorganismele trec dintr-o tabăra în altă fără cea mai mică problema.
Iată de ce prezervativul este o soluţie de necontestat, indiferent de vârstă. El asigură protecţie la toată flora pe care partenerul a colectat-o asimptomatic de la partenerele anterioare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De aceea, la fiecare contact intim, folosiţi prezervativ. Este recomandarea oricărui medic pentru cei aflaţi la vîrste foarte tinere. Chiar dacă este vorba de primul şi unicul partener!
Dr. Ruxandra Dumitrescu Medic primar ginecolog: “Sunt fete care au singur partener. Ele au 20 de ani şi nu au experienţă, dar care au număr mare de tulpini HPV în secreţia vaginală. Pot să ducă la o displazie de col, la un precancer chiar şi la 20 de ani”.
Colul uterin excizat din cauza leziunilor precanceroase, cu potenţial periculos, înseamnă că dispare şansă de a avea un copil în viitor.
Virusul HPV e prezent în mucoasele intime la ambele sexe şi se transmite extrem de uşor, prin contact intim neprotejat. Mulţi tineri nu folosesc prezervativul pentru că nimeni nu le spune despre asta. Nici la şcoală, nici măcar în familie.
Prezervativul nu înseamnă doar protecţie pentru virusul HIV ori pentru virusurile hepatitice B şi C. Ci, în acelaşi timp, scade riscul că o faţă să dezvolte forme de cancer de col uterin agresive. Educaţia sexuală cu informaţii exacte înseamnă, aşadar siguranţă. Începeţi apelând la acest termen, dacă nu ştiţi cum să deschideţi discuţia cu un pre-adolescent.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, educație sexuală, HPV, hiv, prezervative,
Dată publicare:
13-10-2017 13:02