Risc uriaş de HPV, din cauza lipsei educaţiei sexuale. Prezervativul, recomandat de medici

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Vineri 13 Octombrie 2017 13:02
Categorie: CSID

Capitolul la care suntem restanţi în învăţământul românesc rămâne educaţia sexuală. Avem în faţă situaţii îngrijorătoare.

Fete de 17, 18 ani se prezintă la control precizând că şi-au început viaţă sexuală, dar au un singur partener. Or, la o verificare amănunţită, medicul identifica tulpini de germeni patogeni de la mai mulţi. Poluarea sexuală măreşte riscul de cancer de col uterin. Apare în urmă raporturilor intime neprotejate cu diferiţi parteneri. Microorganismele trec dintr-o tabăra în altă fără cea mai mică problema.

Iată de ce prezervativul este o soluţie de necontestat, indiferent de vârstă. El asigură protecţie la toată flora pe care partenerul a colectat-o asimptomatic de la partenerele anterioare.

De aceea, la fiecare contact intim, folosiţi prezervativ. Este recomandarea oricărui medic pentru cei aflaţi la vîrste foarte tinere. Chiar dacă este vorba de primul şi unicul partener!

Dr. Ruxandra Dumitrescu Medic primar ginecolog: “Sunt fete care au singur partener. Ele au 20 de ani şi nu au experienţă, dar care au număr mare de tulpini HPV în secreţia vaginală. Pot să ducă la o displazie de col, la un precancer chiar şi la 20 de ani”.

Colul uterin excizat din cauza leziunilor precanceroase, cu potenţial periculos, înseamnă că dispare şansă de a avea un copil în viitor.

Virusul HPV e prezent în mucoasele intime la ambele sexe şi se transmite extrem de uşor, prin contact intim neprotejat. Mulţi tineri nu folosesc prezervativul pentru că nimeni nu le spune despre asta. Nici la şcoală, nici măcar în familie.

Prezervativul nu înseamnă doar protecţie pentru virusul HIV ori pentru virusurile hepatitice B şi C. Ci, în acelaşi timp, scade riscul că o faţă să dezvolte forme de cancer de col uterin agresive. Educaţia sexuală cu informaţii exacte înseamnă, aşadar siguranţă. Începeţi apelând la acest termen, dacă nu ştiţi cum să deschideţi discuţia cu un pre-adolescent.

Cuplu filmat in ipostaze indecente, intr-o cursa Ryanair.
Cuplu filmat in ipostaze indecente, intr-o cursa Ryanair. "Au cerut inainte un prezervativ, dar am crezut ca glumesc". VIDEO
creier, materie, scoala, invatare,
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic
De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Metoda prin care ne putem păstra silueta și prelungi speranța de viață
Iulia Vântur, la CSID, despre viața din India: ”Munca la știri m-a ajutat în muzică”
Stomatologia modernă, solutia pentru cei care găseau drept scuză lipsa de timp ca să evite vizita la cabinet
Bob motanul
Beneficiile de a avea în casă o pisică sau un câine. Explicațiile specialiștilor