Rezultatele unui studiu: Aproape 1 miliard de persoane fumeaza la nivel global
Numarul total al persoanelor fumatoare la nivel global este intr-o continua crestere, in prezent aproape 1 miliard de oameni avand acest obicei, se arata intr-un studiu citat de bbc.co.uk.
Desi fumatul este din ce in ce mai putin popular in multe zone ale lumii, numarul total al fumatorilor este intr-o continua crestere, se arata intr-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, publicat in JAMA.
In anul 2012, 967 de milioane de oameni fumau in fiecare zi, in comparatie cu 721 de milioane in 1980, arata datele colectate din 187 de tari.
Numarul mare de fumatori are legatura cu cresterea demografica, au declarat cercetatorii pentru publicatia JAMA.
Astfel, numarul crescut al persoanelor care fumeaza este explicabil, intrucat populatia planetei s-a dublat in ultimii 50 de ani, ajungand la sapte miliarde.
Cateva tari mari, inclusiv Bangladesh, China si Rusia, au inregistrat, in ultimii ani, un numar crescut de fumatori, arata cele mai recente cifre.
Unele dintre cele mai mari procente ale persoanelor care fumeaza se inregistreaza in tarile dezvoltate, potrivit studiului IHME.
In prezent, aproximativ 3 din 10 barbati (31%) si 1 din 20 de femei (6%) fumeaza zilnic, in comparatie cu 4 din 10 barbati (41%) si 1 din 10 femei (10%) in 1980.
In ceea ce priveste tarile unde se inregistreaza cel mai mare consum de tutun, Timorul de Est se situeaza in fruntea clasamentului, 61% din locuitori fumand in fiecare zi. La polul opus se afla insulele Antigua si Barbuda, unde procentul este de 5%.
In unele tari, printre care se numara Canada, Islanda, Norvegia si Mexic, locuitorii au reusit sa renunte la tigari sau sa reduca, in mod semnificativ, consumul.
Un consum ridicat de tigari se inregistreaza, printre altele, in Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, China, Kuweit, Rusia, Elvetia, Uruguay si Filipine.
Christopher Murray, director al IHME, a declarat: "In ciuda marilor progrese facute in privinta controlului fumatului, mai sunt multe care au ramas de facut".
De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca milioane de vieti ar putea fi salvate prin implementarea politicilor de prevenire, precum taxele pentru tigari si legile care interzic fumatul in aer liber.
Oamenii de stiinta spun ca, intrucat numarul fumatorilor din intreaga lume este in crestere, acest studiu arata cat de important este ca toate tarile sa implementeze o serie de masuri de control, astfel incat sa scada numarul persoanelor care se imbolnavesc sau mor din cauza acestui obicei.