Noua moda a verii: "tatuajele" realizate la soare. Avertismentele transmise de dermatologi
Dermatologii avertizeaza ca o noua moda, care a ajuns si in Romania - cea a bronzarii cu diverse modele, pune in pericol nu doar sanatatea pielii, ci si viata celor care vor sa arate altfel.
Este vorba despre asa-zisele tatuaje aparente, care presupun o expunere prelungita la soare. Tinerii isi lipesc pe piele abtibilduri sau isi deseneaza forme diverse, cu vopseluri nesigure. La margine, pielea se arde puternic, iar doctorii spun ca se poate ajunge la fotoalergii si chiar la cancer.
Prima data taiati o foaie de hartie in forma de inima . Puneti apoi aloe vera pe ea, acoperiti peste tot, nu lasati locuri libere, apoi puneti-o intr-un loc in care va doriti tatuajul.
O tanara a descoperit de curand noua moda si incearca sa ii invete si pe altii cum sa isi faca un tatuaj aparent. De dragul modei, suporta si efectele secundare. Cele mai rapide sunt supraincalzirea si arsura, la granita dintre zona acoperita cu abtibildul si cea lasata libera.
Dr. Mariana Grigore, medic dermatolog: ''Daca folosesti crema solara, modelul nu se imprima destul de bine, asa ca nu isi aplica o crema de protectie. Si este stiut ca excesul de ultraviolete este factor determinant in aparitia cancerelor de piele. ''
Si Gabriel este adeptul tatuajelor realizate la soare. Foloseste insa o alta tehnica, prin care obtine forme complexe.
“Ai nevoie doar de doua lucruri pentru asta. Acest lichid si mai aveti nevoie de tus (eye liner)”
Rezultatul final arata bine, spune el, insa nu stie ca de fapt a reusit doar sa isi arda pielea de pe marginea tatuajului.
Dermatologii diferentiaza 6 tipuri de piele, de la cel celtic, foarte deschis, la cel negru. Persoanele care se incadreaza in primele doua n-ar trebui sa se expuna deloc la soare, cu atat mai putin sa stea ore la rand ca sa se vada bine modelul. Primele efecte merg de la mancarime la vezicule, dar sunt si riscuri pe termen lung.'
Dr. Mariana Grigore, medic dermatolog: “Atunci cand aplici substante pe piele, pigmentii se degradeaza sub actiunea ultravioletelor si provoaca fotoalergii.''
Tumorile maligne ale pielii sunt in prezent, in Romania, cea mai frecventa forma de cancer. Numarul de pacienti s-a dublat in ultimii 10 ani, si 80 la suta dintre bolnavi - tot mai tineri - au o speranta de viata mai mica de 5 ani.