Probleme frecvente de sanatate, care pot aparea in vacanta. Cum sa le previi
Organismul reactioneaza in moduri diferite la schimbarile de rutina, iar plecarea in vacanta, ca orice rupere de ritm, poate declansa anumite afectiuni usoare, care trebuie tratate, insa, la timp.
- Calatoriile cu avionul pot provoca dureri de dinti
Calatoriile cu avionul pot declansa dureri de dinti, chiar daca, recent, persoana care calatoreste nu a avut probleme stomatologice, potrivit Mediafax.
"Din cauza schimbarilor de altitudine, mici «pungi» cu aer se acumuleaza in interiorul plombelor sau in carii. Acest aer are o presiune diferita de cea a cabinei avionului, ceea ce provoaca durere", a explicat Luke Cascarini, chirurg oral la BMI The Sloane Hospital.
Cei care pleaca in vacanta sunt sfatuiti sa faca un control stomatologic inainte, pentru a vedea daca nu au nevoie de plombe. Desi durerea ar trebui sa dispara la cateva ore dupa aterizare, consultati de urgenta un stomatolog daca durerea persista.
- Constipatia
Zborurile lungi incetinesc tranzitul intestinal, iar acest fenomen, asociat cu deshidratarea din timpul calatoriei, duce la constipatie. Pentru prevenirea constipatiei, mancati moderat si, de preferat, alimente care contin fibre, fructe si legume, evitati consumul de alcool si hidratati-va corespunzator.
- In vacanta, creste vulnerabilitatea la virusuri
Cercetatorii olandezi au descoperit ca aproximativ o persoana din 30 se imbolnaveste, sub o forma sau alta, imediat ce inceteaza sa mai munceasca si incep sa se relaxeze, fenomen cunoscut sub denumirea de "boala a timpului liber". Una dintre explicatii este aceea ca, in timp ce lucram, organismul nostru produce constant hormoni ai stresului, cum ar fi adrenalina, care combate infectiile in perioadele de activitate intensa - ca reactie de tipul "lupta sau fugi" la situatii stresante. insa in momentul in care incepem sa ne relaxam, devenim vulnerabili la virusurile si bacteriile din mediul inconjurator.
- Caldura scade nivelul zaharului din sange
Temperaturile ridicate expun diabeticii dependenti de insulina unui risc mai crescut de hipoglicemie, - provocata de scaderea nivelului de zahar din sange - proces cauzat de dilatarea vaselor de sange in timp ce organismul incearca sa regleze temperatura. Medicii recomanda persoanelor diabetice care pleaca in vacanta sa isi monitorizeze regulat glicemia, daca temperatura depaseste 25 de grade Celsius.
- Caldura provoaca migrene
Una dintre explicatiile acestui fenomen este ca presiunea crescuta asociata cu temperaturile mari deregleaza hipotalamusul, acea regiune a creierului care actioneaza ca un termostat natural al organismului. Migrenele pot fi cauzate, de asemenea, si de raul de calatorie. Ca masuri de prevenire, asezati-va, pe cat posibil, in partea cea mai stabila a avionului, adica in zona unde sunt situate aripile, rezervati locuri in mijlocul vaporului si stati pe locul din fata al masinii.