Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos

×
Codul embed a fost copiat

Popcornul e un simbol al relaxării în zilele libere. Mulţi dintre noi iau în braţe, ca să vadă un film de Crăciun, un castron mare de floricele, fără să ştie că, pregătite simplu, în ceaun, pot fi o sursă excelentă de proteine şi vitamine.

Ca să staţi fără griji pentru silueta, vă spunem şi ce variante să căutaţi pentru alte două plăceri care nu ţin cont de anotimp: îngheţată şi cremă de ciocolată.

Fiecare explozie e un spectacol, miezul bobului de porumb, altfel tare ca piatra, se dilata brusc la căldură. Amidonul din el se transformă într-o gelatină fierbinte şi rupe cu zgomot coaja gălbuie. Rezultatul e o capodoperă albă, crocantă şi aburindă.

Cinematografele americane au impus moda popcornului, iar floricelele sunt o gustare aproape invariabil asociată cu vizionarea unui film. Însă istoria boabelor săritoare merge până în Antichitate, când oamenii încălzeau nisip la foc şi apoi prăjeau porumbul în el. Într-o peşteră din statul american Utah au fost găsite floricele a căror vechime a fost estimată la o mie de ani.

Indienii americani obișuiau să creadă că în fiecare bob de porumb trăia un spirit liniștit, care devenea atât de nervos în momentul în care simțea focul arzând încât „casa" lui începea să se miște. Când căldurea devenea de nesuportat, spiritele ieşeau din locuințele lor într-un acces de furie.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

În locuinţele noastre moderne avem tot ce ne trebuie ca să facem în 5 minute o mâncare sănătoasă, care conține vitamine, minerale şi antioxidanți. Floricelele au mai multe proteine decât orice alte cereale și mai mult fier decât ouăle sau carnea de vită.

Puteţi cumpăra porumb vândut de ţărani în pieţe sau organic, din magazinele naturiste. La preparare, folosiţi ulei de nucă de cocos sau orice alt ulei cu punct de fum ridicat. Puneţi boabe cât să acopere fundul vasului.

Pe măsură ce auziţi boabele pocnind, agitaţi tigaia astfel încât boabele să-şi schimbe poziţia şi să se facă uniform.

Cand devine o problema pentru sanatate?

Popcornul pentru microunde poate conţine aşa numiţi acizi trans, un tip de grăsimi cu efecte nocive asupra organismului. Rareori în plic veţi găsi unt şi practic niciodată caşcaval, e un ulei hidrogenat cu arome.

Aşa ajungem la toping. Pentru amatorii variantelor bio, spirulina poate fi un topping ideal. Puteţi adăuga la prăjire fulgi de drojdie inactivă, care, pe lângă faptul că va face floricele untoase, are şi un conţinut ridicat de vitamine.

Dacă vă plac floricelele dulci, puteţi folosi zahăr ecologic din sfeclă, mult mai puţin prelucrat decât zahărul alb rafinat şi, dacă silueta vă permite, miere sau ciocolată organică.

Între timp, gata preparata, îngheţata îşi aşteaptă degustători chiar şi în cea mai friguroasă perioada din an. Înfofoliţi temeinic şi cu şerveţelul la nas, romanii se bucura de minunea din cornet.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Adevarul despre o gustare considerata pana acum nesanatoasa. De-acum o poti savura in liniste
Adevarul despre o gustare considerata pana acum nesanatoasa. De-acum o poti savura in liniste

Vesti neasteptate pentru cei care cred ca stiu ce insemna o

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.