Plantele decorative care ii pot INTOXICA pe copii. Frunzele de azaleea pot duce chiar la coma
Plantele de apartament se pot dovedi un pericol real pentru cei mici. O sa vorbim astazi despre cele mai agresive dintre ele.
Leandrul, spre exemplu, se gaseste in orice florarie, dar nimeni nu da avertizari despre toxicitatea lui. Parintii trebuie sa fie extrem de atenti, in special in cazul copiilor cu varste cuprinse intre unu si cinci ani. Exact perioada in care imboldul dat de curiozitate este maximum. Cei mici sunt interesati chiar...sa le guste.
Adela Boieriu biolog, Gradina Botanica: “Un copil pina la virsta de 5 ani e foarte greu de convins ca nu are voia sa guste din planta si accidental punind o frunza sa vada ce gust e de ajuns sa consume 1-2 cm si se ajunge la situatii dramatice.”
Adela Boieriu este expert in plante toxice la… ingestie. Suntem la Gradina Botanica din Bucuresti, dar ne arata cateva exemplare care se pot cumpara din orice florarie. Si ne spune ca, daca aveti copii mici, dispusi sa guste orice, e bine sa evitati o vreme sa va infrumusetati locuintele cu ele.
“Din punctul meu de vedere cea mai periculoasa planta este leandrul planta de apartament cultivata de zeci de ani in tara noastra. Aceasta e o planta bogata in alcaloizi.”
Alcaloizii actioneaza pe sistemul nervos, dar si pe muschiul cardiac. Duc la convulsii.
Si urechea elefentului contine esteri cu oxalat de calciu care dau fenomen toxice. Fenomene care pot fi locale, dar se pot complica cu dereglari masive de ritm cardiac. Din aceeasi familie toxica face parte si diffenbachia, o alta obisnuita a apartamentelor.
Nici daca primiti un buchet cu anturium sau floarea flamingo, nu e bine sa il lasati la indemina copiilor. Produce iritatii dureroase pe toata mucoasa intestinala. Azaleea contine substante asemenatoare alcaloizilor si se poate ajunge la convulsii cardiace. Ingerarea unei portiuni mici poate duce chiar la coma.
Mergem la sectia de toxicologie a spitalului Grigore Alexandrescu, unde ajung multe cazuri de intoxicati. Profesorul Coriolan Ulmeanu spune ca varsatura din senin pot fi urmarea ingestiei unei plante.Trebuie urmarita tensiunea copiilor, care va oscila in astfel de situatii. “A doua grupa mare de simptome sunt cele ale sistemului nervos central - agitatii, halucinatii vizuale, agitatie extrema si convulsii.”
Daca aveti copii care gusta orice, evitati chiar plantele moderat toxice. Intre ele este si celebra aloe vera. Iata ce alte exemplare se regasesc pe lista plantelor periculoase: visc, craciunita, asparagus, crin rosu, trompeta ingerilor (datura), euforbia, muscata, lantana, iuca, ficus.