Pilozitatea aparuta brusc in zone nedorite trebuie sa le trimita pe femei la endocrinolog, si nu la un cabinet de cosmetica

Ultima actualizare: 17-12-2014 07:03

Va deranjeaza cateva fire de par aparute spontan? Mergeti la endocrinolog si nu la primul cabinet de cosmetica. Medicul trebuie sa va evalueze toti hormonii masculini din organism.

Pilozitatea aparuta brusc in zone nedorite este un simptom care impune o vizita la endocrinolog. Virilizarea poate semnala atat tumori in ovar, dar si la nivelul glandelor suprarenale. Din pacate, acestea nu pot fi depistate la o simpla ecografie, in cazul celor mai multi adulti.

In cazul femeilor, parul in exces pe suprafata bratelor sau picioarelor nu are o cauza patologica. Nu acelasi lucru e valabil daca observati, dintr-o data, ca va apar fire de par in zone specific masculine – pe fata, pe abdomen. Acesta se numeste par androgenic.

Cele mai multe femei fac, in acest caz, o prima vizita la cosmertica sau la dermatolog. Medicul va poate rezolva problema estetica cu ajutorul laserelor. Un timp scurt insa.

De aceea, endocrinologul este primul vizat in cazul acestei neplaceri estetice.

Ovarele sunt glandele care secreta homoni masculini in cazul femeilor. O cantitate mai mica de hormoni androgeni e secretata de gladele suprarenale.

Cea mai frecventa disfunctie si cauza pilozitatii de tip masculin este sindromul de ovar polichistic. Boala se tine sub control prin medicatie si astfe va disparea si problema estetica.

Insa specialistul endocrinolog are in primul rand misiunea sa indeparteze cauzele grave. 

Glandele suprarenale nu se vad la o ecografie abdominala de rutina decat in cazul copiilor slabuti. De aceea, se recomanda computer tomograful.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO