Le-au dat copiilor un sirop contra refluxului gastric, dar efectele au fost devastatoare

Dată publicare: 01-09-2019 08:06
Dată actualizare: 01-09-2019 09:47


Cazuri cutremurătoare în Spania. Părinţii mai multor bebeluşi au observat o creştere neobişnuită a părului copiilor lor. Nu doar pe braţe şi pe picioare, ci şi pe faţă, palme sau tălpi.

Problema a fost provocată de un sirop contra refluxului gastric, care era de fapt loţiune pentru creşterea părului. Greşeala a fost a firmei distribuitoare a medicamentelor din India, care a încurcat etichetele de pe ambalajele siropurilor.  Acum, părinţii se pregătesc să dea în judecată firma respectivă.

 

Autorităţile medicale din Spania spun că sunt cel puţin 20 de bebeluşi cărora li s-a administrat sirop contra refluxului gastric, aşa cum scria pe etichetă medicamentului.

De fapt, copiii cu vârste între câteva săptămâni şi doi ani au băut o loţiune pentru creşterea părului. Experţii spun că părul în exces va cădea în timp, însă familiile au fost avertizate că pot exista efecte secundare. Astfel, copiii pot avea probleme cardiace, renale sau de ficat, pe viitor.

Ángela Martínez, mama: "Mi-am dat seama că suferă de reflux, iar în ianuarie i-am administrat prima sticlă de sirop de Omeprazol, cea care a fost corectă. De fapt am păstrat toate sticluţele de sirop pe care i le-am dat. În februarie, farmacistul mi-a dat un sirop greşit, astfel încât copilul a început să bea minoxidil până în luna mai. În martie a început să îi crească păr pe cap şi a început să se închidă la culoare, dar începând din aprilie, întreg corpul lui a fost acoperit".

Mama a văzut uluită cum pe palmele şi tălpile copilului începe să crească păr. Mai mult, părul a început să apară şi pe faţă.

Ángela Martínez, mama: "Dacă nu îi creştea părul, probabil am fi continuat să îi dăm sirop. De fapt, se ştia din aprilie că era ceva în neregulă cu siropul, însă flacoanele de medicamente nu au fost scose din farmacii până în iulie. Aici, în Granada, sunt trei familii care ar fi putut evita administrarea acestui sirop".

După alte câteva săptămâni, mama copilului şi-a dat seama care era de fapt problema cu pilozitatea excesivă.

Sediul companiei de distribuire a medicamentelor rămâne închis pe perioada desfăşurării anchetei.


VIDEO PROTVPLUS.RO