Pierderea timpurie a dinților de lapte afectează maxilarele. Cum poate fi prevenită

Dată publicare: 14-04-2021 08:18
Dată actualizare: 14-04-2021 09:34


Pierderea timpurie a dinților de lapte afectează maxilarele. Ce e de făcut dacă aceștia sunt afectați sever de carii?

Coronițele dentare pentru copii mențin dinții afectați. Sunt necesare, deoarece dinții de lapte nu trebuie pierduți înainte de timpul în care schimbarea lor este firească din punct de vedere fiziologic. Pierderea timpurie afectează întreaga arhitectură a cavității orale.

La un an de viață se face prima vizită la medicul dentist. Părinții trebuie să ajungă la specialist dacă observă așa-numitele demineralizări, adică pete albe, faza premergătoare cariilor dentare. Dacă cel mic are deja carii, tratamentul nu doare.

Anestezia e posibilă și fără ac. Înaintea acesteia, se face testare subcutanată, astfel încât medicul să știe că micuțul nu are reacții alergice la anestezice. Similar, se face și anestezia.

Oana Albert, medic dentist: „Este o presiune și se face printr-un tub care e de mărimea trompei unui țânțar. Pacientul nu realizează că i se face anestezie.”

Copiii fac ușor carii pe dinții de lapte. Sunt agresive și deteriorează elementele dentare de la vârste extrem de mici. Din păcate, nici plombele nu țin mult pe acești dințișori.

Petronela Luca, medic dentist: „O particularitate a dentiției de lapte este că structurile dentare sunt casante, supuse abraziunii și obturațiile dentare, acele plombițe, cad în mod repetat.”

Ce e de făcut astfel încât dinții, afectați de carii, să își păstreze integritatea, până când vor fi înlocuiți de dinții definitivi?

Oanăa Albert, medic dentist
: „Înlocuim plombele cu coroane de zirconiu biocompatibile cu gingia și cu țesuturile. Nu aderă placa dentară și sunt mult mai rezistente în timp față de plombe.”

Dinții de lapte sunt importanți pentru sănătatea dinților definitivi. Sănătatea orală la vârste foare mici înseamnă că dinții definitivi nu vor erupe cu demineralizări, adică faza premergătoare cariilor.

De asemenea, dinții de lapte menținuți până când se schimbă în mod fiziologic permit dezvoltarea normală a oaselor maxilare. Veți evita, astfel, înghesuirile dentare.