Petele de pe suprafața dinților, cauzate de medicamente. Ce puteți face
Coloraţiile definitive pe suprafaţa dinţilor din prima parte a vieţii nu apar de la prea multă cafea sau de la prea multe băuturi colorate, ci de la medicamente.
Până la 16 ani, coloraţiile inestetice în smalț apar de la tetraciclina administrată tocmai când cresc dinţii și de la prea multe fluorizări dentare în perioada copilăriei.
Între 5 şi 6 ani, când se schimbă dentiţia, curele de antibiotic - în special tetraciclina şi amoxicilina - schimbă definitiv culoarea smalțului dentar. Tetraciclina, spre exemplu, are o capacitate mare de difuzare în oase, inclusiv la nivelul dinţilor. Produce la nivel acestoa coloraţii maronii.
În plus, tratamentele cu fluor ar trebui făcute, în cazul copiilor, după vârsta de 12 ani. Prea mult fluor sau prea devreme determină pete albe în smalţ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din adolescenţă, atenţie ce scrie pe produsele de ingrjire dentară.
Dr. Diana Teutul, medic dentist: „Colorarea dinților mai poate fi dată şi se anumite traume și chiar de administrarea de fluor - o substanță pe care o găsim în produsele de îngrijire dentară.”
Ce e de făcut dacă petele inestetice există deja? Gutierele cu substanţe active de albire dentară pot fi purtate noaptea.
„Concentraţia pe care pacientul o găsește în aceste gutiere acasă este mai mică decât cea pe care medicul o foloseşte în cabinet, dar timpul le expunere la acesta substanță e mai mare. Dezavantajul e că pacientul nu deţine un control asupra procesului şi aceasta poate duce la leziuni gingivale și chiar leziuni ale smalțului, adică demineralizări. Care, ulterior, se pot transforma în carii.”
În cabinetul medical, specialistul vă protejează gingia cu aşa anumite bariere gingivale și nu există riscul leziunilor. Activarea gelului de albire se face apoi cu laserul sau cu lampa de accelerare.
Dr. Cintia Petrescu, medic dentist: „Dacă pacientul prezintă obturaţii sau plombe din composit care necesită adaptarea la noua culoare obţinută după albire, acestea se pot realiza la 2 săptămâni după albire, întrucât gelul de albire inhibă aderarea compozitului.”
De asemena, eventualele coroane dentare sau faţete se aplică după o albire dentară.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!