Petele de pe suprafața dinților, cauzate de medicamente. Ce puteți face

Ultimul update: Joi 11 Octombrie 2018 16:54
Data publicarii: Miercuri 10 Octombrie 2018 09:56
Categorie: CSID

Coloraţiile definitive pe suprafaţa dinţilor din prima parte a vieţii nu apar de la prea multă cafea sau de la prea multe băuturi colorate, ci de la medicamente.

Până la 16 ani, coloraţiile inestetice în smalț apar de la tetraciclina administrată tocmai când cresc dinţii și de la prea multe fluorizări dentare în perioada copilăriei.
 
Între 5 şi 6 ani, când se schimbă dentiţia, curele de antibiotic - în special tetraciclina şi amoxicilina - schimbă definitiv culoarea smalțului dentar.  Tetraciclina, spre exemplu,  are o capacitate mare de difuzare în oase, inclusiv la nivelul dinţilor. Produce la nivel acestoa coloraţii maronii.

În plus, tratamentele cu fluor ar trebui făcute, în cazul copiilor, după vârsta de 12 ani. Prea mult fluor sau prea devreme determină pete albe în smalţ.

Din adolescenţă, atenţie ce scrie pe produsele de ingrjire dentară.

Dr. Diana Teutul, medic dentist: „Colorarea dinților mai poate fi dată şi se anumite  traume și chiar de administrarea de fluor - o substanță pe care o găsim în produsele de îngrijire dentară.” 

Ce e de făcut dacă petele inestetice există deja? Gutierele cu substanţe active de albire dentară pot fi purtate noaptea. 

„Concentraţia  pe care pacientul o găsește în aceste gutiere acasă este mai mică decât cea pe care medicul o foloseşte în cabinet, dar timpul le expunere la acesta substanță e mai mare. Dezavantajul e că pacientul nu deţine un control asupra procesului şi aceasta poate duce la leziuni gingivale și chiar leziuni ale smalțului, adică demineralizări. Care, ulterior, se pot transforma în carii.”

În cabinetul medical, specialistul vă protejează gingia cu aşa anumite bariere gingivale și nu există riscul leziunilor.  Activarea gelului de albire se face apoi cu laserul sau cu lampa de accelerare.

Dr. Cintia Petrescu, medic dentist: „Dacă pacientul prezintă obturaţii sau plombe din composit care necesită adaptarea la noua culoare obţinută după albire, acestea se pot realiza la 2 săptămâni după albire, întrucât gelul de albire inhibă aderarea compozitului.”

De asemena, eventualele coroane dentare sau faţete se aplică după o albire dentară.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sute de copii din România nici măcar nu ştiu cum arată o periuţă de dinţi. Cu ce se spală
Sute de copii din România nici măcar nu ştiu cum arată o periuţă de dinţi. Cu ce se spală
Fatete dentare
Intervențiile stomatologice, realizate cu ajutorul tehnologiei digitale. Care e avantajul
Efectele nocive ale fumatului pasiv în rândurile copiilor
Copiii din România nu mai ştiu să se spele pe dinţi. Metoda folosită înainte de '89
Metoda prin care pot fi eliminate fără dureri venele vizibile de pe picioare
De ce e bine să bem tărie după o masă copioasă. Cantitatea recomandată de medici
Cum ne putem lăsa de fumat ignorând efectele adverse ale medicamentelor. Sfatul medicilor
CSID
Importanța consumului de orez pentru digestie. Recomandările medicilor