Pericolul din spatele unui selfie. Specialistii avertizeaza ca aceasta moda poate ajunge sa ne controleze viata
Ce faci cand traiesti un moment pe care ti-ai dori sa il imortalizezi, dar nu ai niciun fotograf in preajma? "Un selfie" - ar raspunde pana si un copil de gradinita.
Votat cuvantul anului 2013 de editorii Dictionarelor Oxford, auto-portretul fotografic tinde sa castige tot mai mult teren pe site-urile de socializare.
Si, daca ideea initiala era surprinderea unui moment inedit, astazi oamenii petrec ore bune fotografiind orice fac. O tendinta periculoasa, spun specialistii, ingrijorati de efectele pe care mania "selfie" le poate avea asupra psihicului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O simpla cautare pe Instagram, una dintre cele mai folosite retele de socializare, scoate la iveala nu mai putin 92 de milioane de autoportrete cu descrierea "Selfie". Si peste 200 de milioane de imagini in dreptul carora sta scris textul "Eu". Iar numarul acestora creste in fiecare zi.
"Selfie-urile sunt in trend. De fiecare data cand cineva are ocazia, isi face o fotografie. Pur si simplu dau dependenta", spune o tanara
"Din totalitatea pozelor de pe telefonul meu, mai mult de jumatate sunt autoportrete", este de parere alta.
Mania selfie-urilor nu i-au ocolit nici pe sefii de state. Barack Obama si premierul danez s-au pozat la inmormantarea fostului presedinte sud-african Nelson Mandela. Iar fotografia a facut inconjurul lumii, starnind critici, dar si furia primei doamne, Michelle Obama.
Si, cine ar putea uita celebra fotografie facuta de Ellen de Generes la Oscarurile de anul acesta...
Pana unde poate ajunge obsesia pentru poza perfecta si dorinta de a fi admirat de ceilalti? Un caz recent este al unui adolescent care a facut o fixatie din a iesi cat mai bine in poze. Pentru ca imaginea obtinuta nu era cea pe care si-o dorea, tanarul a incercat chiar sa se sinucida.
"Oamenii dezvolta stari de anxietate daca simt ca nu fac parte dintr-un cerc social. Acest sentiment poate fi determinat de factori externi, cum ar fi numarul de like-uri pe care le obtine poza. Daca nu primesc reactiile pe care le asteapta, dezvolta tot felul de nesigurante", spune psihologul Arisleidy Sanchez.
"In mod normal imi fac toate pozele de sus, ca sa imi ascund cearcanele. Daca port o fusta sau pantaloni, ca sa par mai slaba, ma fotografiez din profil. Am cateva strategii care nu dau gres", spune o femeie.
Specialistii le recomanda oamenilor, si in special tinerilor, sa nu abuzeze de moda autoportretelor. Si sa reduca timpul pe care il petrec butonand telefoanele mobile.
In plus, specialistii spun ca suntem atat de vrajiti de imaginea noastra de pe ecranul telefonului, incat ajungem sa ne fotografiem in mijlocul strazii, fara sa ne gandim la pericolele la care ne expunem: de la accidente, pana la hoti care ar putea incerca sa ne fure mobilul. Iar de multe ori, suntem atat de concentrati sa aratam bine in poza, incat uitam sa ne mai bucuram de moment.