Pericolele ascunse ale dietei Dukan. Bolile grave pe care le risti dupa alimentatia hiperproteica
Dietele hiperproteice de tip Dukan raman in topul celor care va pot scapa cu succes de kilogramele in plus. Aceasta daca nu uitati sa consumati multe legume pe langa carne.
Puiul de dimensiuni mici, tonul rosu si tofu pot fi gatite cu maximum de savoare. Iata cateva greseli pe care le fac cei care tin diete extrem de populare.
Foarte multe persoane care se confrunta cu excesul de greutate recurg in ultima vreme la dietele hiperproteice, adica consuma mai multa carne, peste sau leguminoase in defavoarea verziturilor. Haideti sa vedem ce propuneri au marii bucatari, astfel incat retele sa fie si savuroase.
Samuel Letourillec, bucatar chef: "Voi folosi un pui mic, cus cus integral, cardamon pentru gust, putin otet de orez, ulei de susan, foarte bun in dieta si un amestec de ghimbir cu ceapa si patrunjel. Voi folosi si tofu, bogat in proteine, ierburi, susan alb si susan negru".
Puiul se portioneaza, se condimenteaza si se aseaza doar putin pe gratarul incins.
"Vreau sa aiba o culoare frumoasa si sa se topeasca putin grasimea, sa fie crocant", completeaza Samuel Letourillec.
Apoi puiul se tine la cuptor pentru 12 minute. Iar intre timp cus cus-ul integral se amesteca cu putin ulei de masline, legume maruntite. Deasupra se toarna apa fierbinte, in care s-au pus initial condimente ca anason si cardamon. Garnitura se acopera si se gateste astfel prin infuzie.
Puiul crocant se serveste alaturi tofu rumenit si el pe gratar.
Si tonul rosu poate fi o alegere sanatoasa in dietele hiperproteice.
Samuel Letourillec, bucatar chef: "O sa gatesc acest ton cu foi de orez, ceapa verde, busuioc, patrunjel, ciuperci, rosii cherry si usturoi".
Foile de orez se scalda in apa fiarta, apoi in apa cu gheata. Tonul se imbraca in susan alb si susan negru si se aseaza pe gratar, alaturi de rosii.
Samuel Letourillec, bucatar chef: "E aproape gata, mie nu-mi place tonul complet gatit. Putin crud simti cu adevarat gustul de peste".
Tonul se feliaza si se consuma alaturi de o "saramura" din legume maruntite, mustar si otet. Legumele nu trebuie, asadar, sa lipseasca din nicio farfurie. Va propunem si o salata satioasa cu carne de vita.
Marian Lupu, chef: "Un mix de salata, un dressing de iaurt sanatos si cu vita. Ca ingrediente principale avem: castravete, ardei gras color, sparanghel, muschi de vita, muguri de lucerna, rosii cherry, iaurt, ulei de susan, menta, usturoi si muguri".
Muschiul de vita se tine pe gratar timp de 8 minute. Iar pentru ca friptura de vita sa nu fie prea tare, avem la indemana un test util.
Marian Lupu, chef: "Putem verifica consistenta carnii dupa degetele de la maini. Avem degetul din mijloc... Daca apasam aici vedem ca e tare, dar nu foarte tare, asta inseamna mediu. Si la degetul mic e well done, carne bine facuta".
Si in prepararea sparanghelului bucatarii au o recomandare.
Marian Lupu, chef: "Pentru a-l verifica, nu trebuie decat bagat furculita in el si daca ramane in furculita e bine gatit, nu trebuie sa fie moale pentru ca isi pierde din proprietati si culoare".
Medicii nutritionisti ne atrag atentia asupra celor mai frecvente greseli in dietele bazate pe proteine.
Dr. Serban Damian, medic nutritionist: "Principala greseala intr-o dieta hiperproteica e sa o facem excesiv hiperproteica.
Sa exageram cu aportul proteic, oricat de eficient ar fi pentru procesul de scadere in greutate, in ceea ce priveste sanatatea, exista riscuri. Apoi o alta greseala ar fi aducerea acestor proteine doar din surse de origine animala. Lipsa hidratarii adecvate in regimurile hiperproteice - exista acest risc al deshidratarii - trebuie compensat cu un consum mai mare de apa. De asemenea, trebuie crescut si aportul de calciu pentru ca un aport mare de proteine atrage dupa sine si pierderea calciului".
Altfel, o dieta hiperproteica urmata haotic poate creste riscul de osteoporoza, insuficienta renala sau guta.