O felie de paine cu unt, gustarea ideala pentru micul dejun. De ce este mai bun decat maioneza, alegerea multora dintre noi

Dată publicare: 05-10-2015 08:20
Dată actualizare: 08-10-2015 07:07


Multa lume fuge de unt, de teama kilogramelor in plus. Totusi, o suta de grame din acest aliment au mai putine calorii decat aceeasi doza de ulei, de exemplu. 

Despre maioneza pe care o punem in sandvis nici nu mai vorbim. Transforma orice preparat in bomba calorica.
 
O felie de paine cu unt este, deci, o gustare ideala pentru masa de dimineata. Iata si alte argumente ca sa nu ne speriem de un produs premium.

Rubin Munteanu, medic chirurgia obezitatii: "Tubul nostru digestiv e construit ca al oricarui alt animal omnivor, tot sistemul nostrum metabolic are la baza proteine, glucide si lipide."

De 3 saptamani n-am mai mancat grasimi si ce bine este! Nu ignorati grasimea de origine animala din ratia zilnica. Pentru e una dintre cele mai mari greseli pe care o puteti face. Dar...

Rubin Munteanu, medic chirurgia obezitatii: "Nu poti sa mananci doar lipide, ci cel mai putin lipide. Asta e arhitectura organismului nostru. Eu cred ca sloganul putin si des trebuie  transformat in putin si bun. Taiem des si scriem dedesubt bun, inseamna de calitate."

Untul este cea mai calitativa grasime de origine animala, blamata in mod contat de diete. In unt, exista 75% grasime, in ulei 100%. Minimum 10 grame de unt pe zi, maximum 40 de grame este recomandarea oricarui medic.

Mihaela Bilic, medic nutritionist: "Untul e singura grasime animala care are la un loc vitamina A si E. In forma naturala, ele sunt niste vitamine liposolubile pe care, mai ales copii care sunt in crestere nu au cum sa le ia in mod eficient."

La varsta adulta, va feriti de unt, dar nu aveti nicio problema cu putina maioneza intr-un sandvis, constata medicii care vad zilnic greseli in obiceiurile alimentare.
 
Mihaela Bilic, medic nutritionist: "Confunda maioneza  si credem ca e un sos cum e ketchupul sau mustarul si nu ne gandim ca maioneza  are 80% ulei. E mai calorica decat untul, asa ca o lingura cu varf de maineza ne duce la peste 100 de kilocarii."
 
Adica transforma in bomba calorica orice fel de preparat. Putin si bun in privinta grasimilor de origine animala si vegetala inseamna, zilnic, un cubulet de unt si o lingura de ulei presat la rece, intr-o salata. Fie ca sunteti sau nu la dieta.

Tags: unt, maioneza, ulei, dieta,