NU vă igienizaţi dinții cu bicarbonat acasă! Efectele nocive asupra danturii
Un pahar de apă călduţă sau o lingură de bicarbonat - înseamnă cel mai bun anti-inflamator, dacă vă doare gâtul. Acelaşi bicarbonat însă nu trebuie folosit ca să vă igienizaţi dinții. Pentru că pagubele sunt mai mari decât beneficiile.
Multe reţete naturiste va recomandă să apelaţi la bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasă pentru igienă orală. Din păcate, ambele produse - deşi sunt naturale - produc cu lejeritate fisuri în smalț. Iar terenul devine propice pentru dezvoltarea rapidă a cariilor dentare.
Ne apropiem de şcoală şi cei mici, dar şi părinţii lor vor veni în contact cu mai multe organisme patogene care migrează prin aer. Este motivul pentru care apar frecvent infecţii nazale sau faringiene. Înainte de grădiniţă şi şcoală, vă spunem că igiena nazală corectă se face cu apă cu bicarbonat.
E utilă şi apă de mare hipertonă pentru spălarea nasului. Pe de altă parte, dacă va doare gâtul, tot ca urmare a expunerii la virusuri şi bacterii, gargara cu apă călduţă, în care dizolvaţi o linguriţă de bicarbonat, înseamnă cel mai bun antiinflamator.
Aceeaşi substanţă alcalină, adică bicarbonatul, reechilibrează PH-ul cavităţii orale după masă, când bacteriile existente în mod normal încep să atace. Mediul uşor bazic, benefic, îl face aceeaşi gargară, apă călduţă plus bicarbonat.
Dar NU vă igienizaţi dinții cu bicarbonat acasă! Şi nici cu paste de dinţi antitartru, care conţin invariabil substanţa. Şi nici cu sare. Tartrul înseamnă depuneri pe suprafaţă dinţilor şi sub gingie, în care se adună toate bacteriile din cavitatea orală.
Pe de altă parte, tartrul odată format va fi un loc ideal în care se înmulţesc bacteriile. Aceastea sunt organisme vii, în metabolismul cărora apar toxine, care atacă gingia. Aceasta se apără prin inflamaţie şi retrăgându-se. E prima etapă a bolii parodontale.
Igiena orală corectă înseamnă paste de dinţi blânde şi detartraj, din 6 în 6 luni, la stomatolog.