"Nu ma mai inteleg cu copilul meu, aflat la varsta adolescentei". Sfaturile psihologilor pentru parinti
Nu ma mai inteleg cu copilul meu, aflat la varsta adolescentei. Nu e nimic anormal sa ganditi asa ceva. Cum treceti insa peste cei patru ani dificili? Cu prietenie, este singurul rapuns corect, spun psihologii.
"Vreau sa cunosc lumea! Vreau sa ma cunosc pe mine! Vreau sa plec de acasa!" Astfel de dorinte apar frecvent in adolescenta, pe parcursul celor patru ani - cat se intinde perioada.
"Apare un conflict - simultan vrea sa plece din familie, simultan are nevoie de familie, simultan isi cauta repere", explica Mihai Albu, psihoterapeut.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
In cei patru ani, copiii isi contruiesc sinele din mai multe puncte de veder. Se dezvolta fizic, sexual, vocational si moral. Devin adulti sub ochii parintilor.
"Parintele e un pic temator, isi vede propriu copil ca se schimba, incepe sa ia atitudine, incepe sa ia repere din afara casei. Nu este multumit de propriul aspect. Incep sa aiba relatii sexuale, ceea ce il sperie pe parinte", spune Adina Dumitrescu, psihoterapeut.
Tocmai din cauza fricii parintilor apar conflicte, care nu fac decat sa destabilizeze copilul. Nu puteti sa le impiedicati deciziile. Puteti doar sa va impotriviti si sa amplificati tensiunea. Nu puteti sa-l tineti sub un clopot, de teama ca o sa vireze pe drumuri periculoase. Adolescentul are nevoie mai mult decat oricand de libertate totala. Supravegheata inteligent.
Ce puteti face? Amintiti-va de momentele traite in aceeasi etapa a vietii. Si relationati cu copilul de pe aceeasi pozitie. Intariti-i idea ca acasa este locul unde se poate intoarce oricand, in orice contidii. Acasa nu o sa fie judecat.
"Cum facem asta? Acceptandu-le gandurile, acceptandu-le deciziile. S-ar putea ca aceste drumuri periculoase sa se reduca sau sa se reduca nevoia de a o lua pe aceste alei. Nu simte nevoia sa marcheze o atitudine impotriva atitudinii cu care sunt obisnuiti acasa", explica Adina Dumitrescu, psihoterapeut.
Parintii si copiii trebuie sa strabata impreuna acesti patru ani dificili. Si nu sa intre intr-o competie a orgoliilor care sa afecteze drastic sansele adolescentilor de a reusi ca indivizi.