Nitrati si nitriti adaugati in preparatele din carne si efectele devastatoare asupra organismului. Cum se apara producatorii
Nitrati si nitriti - auzim repetat ca sunt folositi de agricultura conventionala. Si ca trec din sol in legume si fructe. Aceste substante sunt adaugate voluntar si in preparatele din carne.
In mezeluri, mai exact, in chip de conservanti si coloranti. Industria alimentara are argumente.
Nitritii omoara bacteria care produce toxina botulinica. Vorbim despre o otrava care poate duce la paralizie si chiar deces. Asadar, am fi tentati sa le dam dreptate celor care se folosesc de aceasta practica. Numai ca aici povestea incepe sa se complice. Oamenii interactioneaza in mod nefericit cu aceste substante de conservare.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultatea de Chimie aplicata si Stiinta Materialelor: "Nu se poate un produs din carne fara sa contina nitrit de sodiu. Omoara posibilele bacterii pe care s-ar putea dezvolta in mezeluri. Din punctul de vedere al sigurantei alimentare e absolut obligatoriu."
Pe toate mezelurile de la raft citim: "conservant: nitrit de sodiu". Substanta omoara inclusiv bacteriile care provoaca botulism, o boala posibil fatala. Sunt toate sansele ca acestea sa se dezvolte intr-un produs din carne.
Acelasi conservant da culoare frumoasa mezelurilor. Si impiedica grasimea sa rancezeasca.
Nitritul de sodiu in cantitati mari trece in sange. Cu cat consumatorul produsului este mai tanar, cu atat situatia devine mai riscanta. Nitritul nu le mai permite celulelor rosii sa se oxigeneze.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "Consecintele sunt dezastruoase. Semnul clinic este aparitia unei culori intense a tegumentelor."
In cazul copiilor mici, pielea poate capata o tenta albastruie. Situatia grava necesita spitalizare si antidot.
Ideal este evitati sa le dati mezeluri copiilor, chiar daca scapati rapid de grja unei mese.
Industria alimentara incearca sa limiteze uzul acestor substante toxice folosind vitamina C. Acid ascorbic este forma sub care o veti regasi pe etichete.
Pe de alta parte, sa limitati cu adevarat riscurile asociate inseamna sa limitati, de fapt, consumul.