Nitrati si nitriti adaugati in preparatele din carne si efectele devastatoare asupra organismului. Cum se apara producatorii

×
Codul embed a fost copiat

Nitrati si nitriti - auzim repetat ca sunt folositi de agricultura conventionala. Si ca trec din sol in legume si fructe. Aceste substante sunt adaugate voluntar si in preparatele din carne.

In mezeluri, mai exact, in chip de conservanti si coloranti. Industria alimentara are argumente.

Nitritii omoara bacteria care produce toxina botulinica. Vorbim despre o otrava care poate duce la paralizie si chiar deces. Asadar, am fi tentati sa le dam dreptate celor care se folosesc de aceasta practica. Numai ca aici povestea incepe sa se complice. Oamenii interactioneaza in mod nefericit cu aceste substante de conservare.

Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultatea de Chimie aplicata si Stiinta Materialelor: "Nu se poate un produs din carne fara sa contina nitrit de sodiu. Omoara posibilele bacterii pe care s-ar putea dezvolta in mezeluri. Din punctul de vedere al sigurantei alimentare e absolut obligatoriu."

Pe toate mezelurile de la raft citim: "conservant: nitrit de sodiu". Substanta omoara inclusiv bacteriile care provoaca botulism, o boala posibil fatala. Sunt toate sansele ca acestea sa se dezvolte intr-un produs din carne.

Citește și
mezeluri
Mezeluri cu mai putini aditivi si mai bogate in proteine. Reteta unor studenti din Galati, premiata cu 3.000 de euro

Acelasi conservant da culoare frumoasa mezelurilor. Si impiedica grasimea sa rancezeasca.

Nitritul de sodiu in cantitati mari trece in sange. Cu cat consumatorul produsului este mai tanar, cu atat situatia devine mai riscanta. Nitritul nu le mai permite celulelor rosii sa se oxigeneze.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie: "Consecintele sunt dezastruoase. Semnul clinic este aparitia unei culori intense a tegumentelor."

In cazul copiilor mici, pielea poate capata o tenta albastruie. Situatia grava necesita spitalizare si antidot.

Ideal este evitati sa le dati mezeluri copiilor, chiar daca scapati rapid de grja unei mese.

Industria alimentara incearca sa limiteze uzul acestor substante toxice folosind vitamina C. Acid ascorbic este forma sub care o veti regasi pe etichete.

Pe de alta parte, sa limitati cu adevarat riscurile asociate inseamna sa limitati, de fapt, consumul.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
"Am o boala de tiroida. Consum sare iodata sau neiodata?". O romanca din opt ajunge sa aiba o astfel de afectiune

Una din opt femei din Romania va fi diagnosticata pe parcursul vietii cu o afectiune tiroidiana. Cum iodul din sare alimenteaza respectiva glanda, ingrijorarile in privinta consumului sunt mai mult decat legitime.

Mezeluri cu mai putini aditivi si mai bogate in proteine. Reteta unor studenti din Galati, premiata cu 3.000 de euro
Mezeluri cu mai putini aditivi si mai bogate in proteine. Reteta unor studenti din Galati, premiata cu 3.000 de euro

In curand vom putea manca mezeluri cu mai putini aditivi, mai bogate in proteine si a caror productie va fi mai prietenoasa cu mediul.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.