Motivul pentru care trebuie sa bei un pahar de vin dupa fiecare masa. Descoperirea medicilor cardiologi
Nu avem cai metabolice care sa proceseze alcoolul, desi consumam vin de cateva mii de ani. Cardiologii sustin ca un pahar de vin rosu este excelent pentru vasele de sange, desi nimeni nu stie cu exactitate cum actioneaza.
Toti ceilalti medici insista insa ca alcoolul vireaza metabolismul spre sinteza de grasime de depozit. Cu efecte catastrofale. De consumat, consumam cu totii, din cand in cand. Cum sa facem asta in mod inteligent?
Meta-studiile din ultimii 30 de ani spun ca vinul rosu sporeste protectia vaselor de sange cu mai bine de 25%. Se intampla asta prin cresterea colesterolului protector, numit HDL.
Prof. dr. Dragos Vinereanu, medic primar cardiolog: “Din pacate la ora actuala nu exista niciun medicament care sa cresca HDL, dar exista doua mijoace care cresc il cred - efortul fizic si consumul usor de alcool in special de vin.”
Cardiologii se tem totusi sa recomande bautura. Stiu din experienta ca, in cultura romanesca, putin inseamna si o sticla. Dupa manualele de medicina, ar fi vorba de un pahar.
Aceasta ar trebui sa fie prima regula de consum. A doua? Din cand in cand. A treia - neaparat dupa masa! Inainte distruge o parte din enzimele digestive.
Ne intoarcem la HDL, colesterolul bun, care este ajutat de miscare intensa si de vinul rosu. HDL inseamna, de fapt, sfere de grasime care circula liber in sange. Se duc langa vase si extrag din membranele acestora grasimea in exces. Pe care o transporta pana in ficat.
Dr. Anca Sima, cercetator lipidologie: “HDL o extrage, e un cuvant foare bun in multe situatii, chiar forteaza scoaterea colesterolului din celula. In sensul asta HDL protejeaza.”
Apropierea moleculei de vasul de sange are si un efect anti-inflamator. Ca sa mentineti particulele in formatiune de lupta, in stare de alerta, plimbati-va zilnic pe jos. Si nu uitati de paharul de vin. Din cand in cand, dupa mese generoase!