Monitorizati cresterea in inaltime a copiilor. Ce inseamna daca un adolescent nu creste patru centimetri pe an
Notati inaltimea copilului dumneavoastra din sase in sase luni. Dureaza doar cateva momente, dar sunt informatii care va spun daca totul este in regula cu cel mic din punct de vedere hormonal. Rutina poate fi pastrata inclusiv in perioada adolescentei.
Creste tensiunea, creste rezistenta la insulina. Nu vorbim despre un mecanism declansat in organismul persoanelor de varsta a doua, ci despre ceea ce se intampla cu adolescenta.
Din aceste motive, in cei patru ani medii ai perioadei, este obligatoriu un control la endocrinolog. Specialistul va spune daca shimbarile prin care trece copilul sunt in parametri normali.
Din primii ani de viata ai copilului si pana la finalul adolescentei, tineti un jurnal al cresterii. La fiecare sase luni, notati inaltimea. O informatie esentiala, chiar daca pare banala. In felul acesta, se pot descoperi majoritea problemelor endocrine.
"Un copil care nu creste 4 centimetri pe an este un copil care poate avea o problema endocrina", a spus dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.
"Daca cel mic nu creste bine in inaltime si se ingrasa poate sa aiba o problema cu tiroida, cu hormonul de crestere, cu glanda suprarenala", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Adolescenta incepe cu activitatea glandelor suprarenale. Acestea descarca cantitati mici de hormoni masculini, care determina mirosul corporal, dar si aparitia pilozitatii - axilar si pubian. In acelasi timp insa poate aparea pilozitate si in alte zone ale corpului. Nu este un motiv de ingrijorare!
Intrarea in adevarata adolescenta se face, in cazul fetelor, prin cresterea sanilor. La baieti, se dubleaza volumul testicular. Un control medical de rutina la endocrinolog e de bun augur o data pe an in aceasta perioada.
Daca adolescentul sufera de constipatie si resimte o senzatie de frig nejustificata de temperatura e cazul sa va adresati unui specialist. De cele mai mutle ori patologia tiroidei da atfel de manifestatri.
In cei patru ani, apare, fiziologic, o scadere a glicemiei. Aceasta in timp ce tensiunea arteriala are tendinta de a creste. Nu ratati analizele uzuale ale copilului si nici determinarea tensiunii. Cele doua modificari fiziologice vin pe fondul schimbarii comportamentului alimentar, care nu tine, paradoxal, de vreo moda.
Din pacate, in cazul adolescentilor creste natural apetitutul pentru grasimi animale, dulciuri procesate si alimente extrem de sarate. Nu le interziceti consumul lor, dar explicati-le ca este bine sa limiteze acest tip de hrana.
Sursa: Pro TV
Etichete: adolescent, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
29-10-2014 11:38