Modul in care tigarile ne afecteaza organismul. Efectele fumatului, testate cu ajutorul unui laser
Avem o lege anti-fumat care stirneste controverse si nemultumiri. Dincolo de argumentele fiecarei tabere, sunt si parerile medicilor, care vad prea multe boli asociate tigarii.
Coboram astazi la nivel celular si facem diferentele dintre tigara obisnuita si asa-numita tigara electronica. Nicotina se regaseste in ambele, dar efectele sunt cu adevarat diferite.
Gazele de esapament degaja temperaturi ridicata. Unda unui laser medical arde pielea. Din reactie, se degaja produsi de arsura. Foarte toxici pentru medicii care ii inspira repetat. La un gratar la iarba verde focul care actioneaza direct pe proteinele din carne furnizeaza, de asemenea, gaze toxice la temperaturi inalte. Fumul unei tigari contine exact aceeasi produsi de arsura. Temperatura inalta loveste direct aparatul pulmonar, pe toata lungimea lui.
Temperatura mare produce inflamatie in cele 300 de milioane de baloane, numite alveole pulmonare. Prin ele, respiram.
Organismul se apara, ca urmare apare etilena la nivel celular, este transmisa prin singe, ajunge la nivel pulmonar in plamani dupa care este expirata. Prin expirare, poate fi masurata. Asa avem dovada obiectiva cat stres produce o tigara la nivel celular.
Suntem la Institutul National pentru Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiei. Un... laser ne ajuta sa masuram ce ne face o tigara traditionala cu fum. Mai exact, trecut prin aceasta masinarie, stresul oxidativ din celulele umane este listat de calculator. Si comparat.
Acesti tineri cercetatori au concluzionat ca tigara electronica e de patru ori mai putin nociva decit cea traditionala, care emana fum. Ambele contin aceeasi cantitate de nicotina. Care da doar dependenta. Cee ce dauneaza cu adevarat, cand fumati, sunt produsii de arsura.
Fumatorii, indiferent de tigara aleasa, isi asuma riscurile. Dar…
Doctor Mioara Bercu (cercetator): “Nu mai apare dependenta de nicotina in schimb produsii toxici EXISTA si sunt inhalati de un fumator pasiv.”
Fumatorul pasiv poate fi chiar propriul copil. De zece ori mai mult stres celular exista la un fumator activ sau pasiv de tigara traditionala, fata de un nefumator.