Mitul "meselor mici si dese, cheia marilor succese", daramat. Ce se intampla in organism daca ne alimentam prea des
Sa fie mesele mici si dese cheia marilor succese? Nu neaparat. Stomacul se goleste intr-un interval de 3-4 ore, asa ca nu trebuie alimentat cu hrana la intervale mai mici de atat.
Cei care sustin teoria merg pe ideea ca organismul este supus la un efort permanent de digestie. De unde si un consum sporit de energie. Va spunem imediat de ce dietele care militeaza pentru aceasta tactica sunt, de fapt, impotriva propriului organism.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Notiunea de trei mese principale si doua gustari nu trebuie sa fie perceputa ca ceva obligatoriu. Copiii mananca trei mese principale si doua gustari, pentru ca stomacul lor e mic, pentru ca nu incap multe alimente deodata."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Copiii sunt in permanenta forfota, pentru ca sistemul lor muscular si cel osos cresc in prezenta acestui stimul. Miscarea cere mai des combustibil. Asa s-a ajuns la teoria care spune ca au nevoie zilnic de trei mese principale si doua gustari.
E valabila in cazul celor aflati in crestere si al adultilor care fac sport la intensitate maxima. Si nu sta in picioare daca e vorba de sedentari ori persoane care vor sa piarda in greutate.
Portionarea in cele cinci mese determina, psihologic vorbind, o preocupare excesiva pentru mancare. Deloc indicata.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Mancare este doar un element din viata noastra si nu elementul central al vietii noastre. Si atunci in primul rand trebuie sa mancam cand ne este foame, nu sa mancam preventiv. Pentru ca orice lucru mancat fara foame ingrasa."
Un regim cu cinci mese are rost doar daca sunt neverosimil de mici. Un polonic de supa, un iaurt, o salata intr-un bol minuscul. In rest, regula de aur este sa mancati dimineata. Cele mai multe persoane care lupta cu greutatea excesiva nu au acest obicei.
Foamea la primele ore ale zilei se poate educa. In doua saptamani in care va impuneti sa mancati dupa ce va treziti, creierul va cere automat masa matinala. Inzestrati-o cu tot respectul.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "E bina sa mananci in liniste si sa te concentrezi asupra actului alimentar."
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: "Mancam la masa. Nu mananc in varful patului, in toaleta, oriunde."
Ulterior, pe parcusul zilei, mancati doar cand simtiti cu adevarat foamea. Si atunci, limitat. Este tot un exercitiu de vointa, care tine dependenta departe.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Similar functionarii unei masini, trebuie sa lasam sa se aprinda beculetul rosu din bord ca sa alimentam si nu trebuie sa tot bagam combustibil intr-un rezervor care de multe ori este plin."
Atitudinea respecta tot sistemul gastro-intestinal, precum si cerintele creierului.