Mancati din toate, dar nu tot din farfurie. Ce reguli trebuie sa respectati in alimentatie pentru o silueta ideala
Ce sa mananc astazi? Cat inseamna o portie corecta? Venim cu un raspuns universal valabil. Portia corecta este cea care va ofera libertatea de a alege orice, dar cu masura.
Mezelurile si branzeturile - cate 2-3 felii. Dulciurile - 2-3 lingurite. Si asa mai departe. Astfel, puteti gusta din toate. Va asigurati diversitatea indispendabila sanatatii si pastrati silueta ideala.
Dr. Mihaela Bilic: "Daca mancam cascaval, trebuie sa mancam cat doua degete, daca mancam carne - cat un pachet de carti de joc, daca mancam un dulce - 2-3 lingurite."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mancati din toate, dar nu tot din farfurie. Nu facem un top al interdictiilor alimentare, dimpotriva. Noul curent mondial in domeniul nutritiei va spune sa mizati pe placere. Placerea oferita de un gust bun dureaza unu-doua minute. Apoi senzatiile dispar.
Dr. Mihaela Bilic: "Ne permite din punctul de vedere al simturilor sa apreciem foarte bine mancarea, pentru ca receptorii nostri se obisnuiesc extrem de repede. Dupa 6 linguri de mancare, placerea dispare sau scade si imediat trebuie sa schimbam stimulul si astfel folsim diverse tipuri de mancare si putem sa avem tot timpul barometrul placerii. Trebuie sa folosim placerea ca si instrument de apreciere al mancari. In momentul in care placerea scade, deja ne putem opri din mancat".
Certifica aceasta infomatie alti receptori care se obisnuiesc extrem de repede. Spre exemplu, daca va parfumati, in cel mult doua minute veti mai simti mirosul. Asa ca, daca cineva va indica o mancare anosta si va promite ca veti slabi alegand-o, nu va asteptati la miracole.
Dr. Mihaela Bilic: "Creierul nu poate inregistra gustul si evalua cantiatea acolo unde nu exista placere. Deci, mancarea trebuie sa ne placa. Altfel, poti sa mananci si un pui intreg. Daca nu exista evaluare prin intemediul placerii, atunci mananci pana cand stomacul pezneste."
Bufetul suedez exemplifica acest curent in nutritie. Si bucataria gourmet pune la dispozitie un spectacol vizual, dar portiile sunt mici si diverse. Iar gustul - excelent.
Mancati pentru placere si mestecati bine. Aceste doua principii, promit nutritionistii, duc la scaderea ponderala dorita.
Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii: "Amestecul lor cu ptialina, enzima din saliva, le face mult mai dezirabile pentru stomac decat sa inghitim bucati nedigerabile, nemestecabile."
Cele doua principii va fac sa respectati automat regula diversitatii alimentare, singura care ofera conditii optime pentru sanatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, alimentatie, mihaela bilic, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
13-07-2015 08:43