Metodele simple prin care parintii pot castiga increderea adolescentilor. Cauza reala a conflictului intre generatii
"Nu stiu ce sa-i spun copilului meu adolescent. Nu ma baga in seama oricum ! Nu stiu ce ii trece prin cap! Si mi-e jena sa ma duc la psiholog pentru atita lucru...". O problema cu care se confrunta majoritatea parintilor.
In adolescenta, creierul incep sa prinda viteza. Vaneaza permanent informatii. Prima oara, apare confuzia. Apoi, etapa experimentarii. Adolescentii incerca lucruri care ii sperie pe parinti. Nu au nicio vina pentru activitatea cerebrala intensa. Pe de alta parte, intre 13 si 17 ani, neuronii lor nu sunt suficient de dezvoltati incat sa citeasca nelinistile adultului.
Va suparati, asadar, degeaba pe ei. Pur si simplu...nu au capacitatea de a intelege. Perioada este, si-asa, grea. Nu e nevoie sa le-o faceti si mai grea. Apelati la informatii. Si uitati de interdictii! Putem sa le spunem nu, dar nu tot timpul.
De ce nu vorbeste cu mine? De ce face doar ce vrea el? De ce nu mai mai asculta? Sunt intrebarile pe care parintii le adreseaza cel mai des psihologilor. Raspunsul sta tot in dezvoltarea creierului uman.
Copiii mici plang, cersind atentia parintilor. Adolescentii inlocuiesc plansul cu spatii mici de timp in care vor sa comunice cu mama sau tatal. Daca le observati, profitati de ele si vorbiti despre orice. Le veti castiga increderea. Si e important sa ii ferim de frici care de fapt sunt ale noastre, nu ale lor.
Concluzia? Fara interdictii, dar cu cat mai multe explicatii. Si cu incredere in proprii copii si in deciziile lor. In rest, invata singuri!
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, interdicție, adolescent, Psihologie, generații,
Dată publicare:
26-02-2017 11:09